30.4.08

16- Nahl Suresi (31 ... 40)

1 Adn cennetleri nasıl tarif edilmiştir? Buraya kimler gireceklerdir?

Adn cennetleri Allah(C.C)'tan sakınanların ebedi yurdu olacaktır. Orası, içinde ne ararlarsa bulabilecekleri, nefislerine hoş gelen her şeyin olduğu, altından ırmaklar akan, insanın içe huzur veren bir yerdir.

2 33. ayette bahsedilen "kendi nefsine zulmetmek" ne demektir?

İman etmemiş kişiler, tatmin olmamış nefislere sahiplerdir. Dinimizin emrettiklerinin dışında hal ve tavırlar sergilerler. Allah(C.C)'ı gazaplandıran şeyleri yapmalarına karşılık kendi kendilerine zulüm ederler. Çünkü bu şekilde davranan insanın gideceği yer cehennem olacaktır. Oysaki Allah(C.C) bağışlayıcıdır, kullarına zulüm etmez, ancak insanlar kendi kendilerine zulüm ederler. Zaten Allah(C.C)'ın merhameti olmasaydı insanoğlu yaptığı herhangi bir hata sonucunda azaba mahkûm olurdu.

3 36. ayette geçen "yeryüzünde dolaşın da yalanlayanların uğradıkları sonucu görün" cümlesi ile anlatılan nedir?

Allah(C.C) iman etmeyip yalanlamalarından ötürü birçok topluluğu helaka uğratmıştır. Ad, Semud, Medyen topluluklarının başına gelenler insanlara birer ibret konusu olarak Kur'an'ı Kerimde örnek verilmektedir. Yaptıkları sapkınlıklardan dolayı helak olan Pompei halkı gibi, günümüzde gidip görebilme imkânı bulduğumuz yerler, insanların görünce Allah(C.C)'ın cezalandırmasının ne kadar çabuk olduğunu anlamasına vesile olmaktadır.

4 "Öleni Allah diriltmez" diyenler nasıl bir sapıklık içerisindedir?

Kalbi imanı tatmamış bir nefis için dünya hayatı çok önemlidir. Ölüm onun için bir yok oluştur. İman edenler için ise bu tam tersidir. Onlar ölümünden sonra asıl hayata başlayacaklarının bilincindedirler. Ölümden sonra dirilişi inkâr etmezler. Nasıl bir ağacın yaprakları dökülüp, kuru bir dal gibi kalıp, daha sonra tekrar yeşerebiliyorsa insanoğlu da ölüp, tekrar dirilecektir. Allah(C.C)'ın bir şeyi yapması için ona yalnızca "OL" demesi yeterlidir. "Öleni Allah diriltmez" diyenler, kıyamet günü nasıl bir sapkın düşünceye kapıldıklarını anlayacaklar ama herşey için çok geç olacak.

16- Nahl Suresi (21 ... 30)

1 Allah'ın sevmediği özelliklerden biri nedir?

Allah, ayette de belirtildiği gibi müstekbirleri sevmez. Müstekbir; büyüklenen, kibirlenen, kendini üstün gören demektir. Kavram olarak; Allah'a karşı kendini yeterli görerek isyan eden, Allah'ın hâkimiyetini reddeden, insanlara karşı kibirlenip büyüklük taslayarak onlar üzerinde zorla egemenlik kurmaya çalışan demektir.

2 Kuran'ı Kerime atılan iftira nedir? İftira atanlar nasıl bir karşılık görür?

Kendisini üstün gören insanlar, "Allah'ın indirdiği nedir?" diye sorulduğunda "Eskilerin masallarıdır" derler.Böylelikle iftira atarlar. Bu insanlar kıyamet gününde kendi günahlarından ve sapmasına neden oldukları diğer insanların da günahlarının bir kısmından sorumlu tutulacaklardır. Allah kıyamet gününde onları aşağılık kılacaktır. Büyüklük taslayanların konaklama yeri, içinde ebedi kalıcılar olmak üzere cehennemdir.

3 Kıyamet gününde insanlar yalnızca kendi günahlarından mı hesap verecekler?

İnsanlar kendilerinin inkar etmesi yetmiyormuş gibi bir de başkalarının imanına engel olmaya çalışırlar. İşte böyle büyüklenenler, Allah'ın azap emri geldiğinde "Kıyamet gününde kendi günahlarının tümünü ve bilgisizce saptırdıklarının günahlarının bir kısmını yüklenmeleri için. Bak, ne kötü yük yükleniyorlar" ayetinde de belirtildiği gibi hesaba çekileceklerdir.

4 Allah'ın indirdiğine, iman edenlerin ve inkâr edenlerin bakış açısı nasıldır?

Ayette de belirtildiği gibi İman eden kişilere "Rabbiniz ne indirdi?" diye sorulduğunda "Hayır" derler. Çünkü Kur'an'ın doğru yola ileten, rehber kitap olduğunun bilincindedirler. Oysa inkar edip büyüklenenler bu soruya "Eskilerin masalları" derler. Şüphesiz Allah herkese hak ettiği ile karşılık verecektir.


29.4.08

16- Nahl Suresi (11 ... 20)

1 Allah'ın bize sunduğu nimetlerle ilgili hangi örnekler verilmiştir?

Yağmur, Yüce Allah'ın bize sunmuş olduğu nimetidir. O’nun izniyle, belirlediği miktarda gökyüzünden iner ve insanları besleyen ekinler, zeytin, hurma, üzüm ve diğer meyve ağaçlarıyla beraber bize sunulur. Ayette şu şekilde ifade edilmektedir; "Onunla sizin için ekin, zeytin, hurmalıklar, üzümler ve meyvelerin her türlüsünden bitirir. Şüphesiz bunda, düşünebilen bir topluluk için ayetler vardır."Allah'ın evrendeki idaresinin ve O'nun aynı zamanda insanlığa sunduğu nimetlerinin görüntülerinden bazıları gece, gündüz, güneş, ay ve yıldızlardır. Ayette şu şekilde ifade edilmektedir; "Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin emrinize verdi; yıldızlar da O'nun emriyle emre hazır kılınmıştır. Şüphesiz bunda, aklını kullanabilen bir topluluk için ayetler vardır."Deniz ve denizdeki canlılar nimeti de insanın zorunlu ihtiyaçlarına ve zevklerine karşılık vermektedir. Bu nimetlerden biri taze balık eti ve denizde yaşayan diğer hayvanlardır. Ayette şu şekilde ifade edilmektedir; "Denizi de sizin emrinize veren O'dur, ondan taze et yemektesiniz ve giyiminizde ondan süs-eşyaları çıkarmaktasınız. Gemilerin onda (suları) yara yara akıp gittiğini görüyorsun. (Bütün bunlar) O'nun fazlından aramanız ve şükretmeniz içindir."


2 16. ayette nasıl bir Kur'an mucizesi mevcuttur?

Bilim, çağımızın teknolojik araçları sayesinde yıldızlar ile yönümüzü tayin edebileceğimizi ispatlamıştır. Ancak 1400 yıl öncesini, Kur'an'ın indirildiği dönemi göz önünde bulunduracak olursak şüphesiz bunu hiç kimsenin bilebilmesine ihtimal vermeyiz. Surede geçen; "Ve (başka) işaretler de (yarattı); onlar yıldız(lar)la da doğru yolu bulabilirler." ayetinde, açıkça yıldızlarla yönümüzü bulabileceğimiz bildirilmiştir. Bu da Kur'an'ın Allah'ın hak sözü olduğunu bir kez daha göstermektedir.

3 "Eğer Allah'ın nimetini saymaya kalkışacak olursanız, onu bir genelleme yaparak bile sayamazsınız." Ayetinde anlatılmak istenen nedir?

Bu ayette Yüce Allah'ın nimetinin geniş olduğu vurgulanmıştır.Örnek verecek olursak, bir araştırma yaptığımızı düşünelim.Kolaylık olması açısından bölüm bölüm ayırıp sonra alt başlıklar halinde bölümlere yazarız. Ama ayette anlatılan bir genelleme dahi yapılamayacağı. Çünkü Yüce Allah'ın bize vermiş olduğu nimetler sonsuzdur.

4 Ayetin içinde geçen "...ayetler vardır" ile anlatılmak istenilen nedir?

Ayet delil anlamına gelmektedir. Bu yüzden düşünürken, bu ayetlerin birer delil olduğunun farkında olmamız gerekmektedir.

16- Nahl Suresi (1 ... 10)

1 Allah, ayetler indikten sonra nasıl davranılması gerektiğini belirtmiştir?

Allah'ın varlığı ve birliği, Kur'an'ın indiği zamanı göz önünde bulunduracak olursak, insanların bir anda içlerinde sindirebilecekleri bir konu değildir. Allah, emri geldiğinde aceleci davranılmaması gerektiğini ayette şu şekilde bildirmiştir." Allah'ın emri geldi, artık onda acele etmeyin. O (Allah), şirk koştukları şeylerden münezzeh ve Yücedir."

2 Allah insanlara ne gibi nimetler sunmuştur?

Allah hayvanları hizmetimize sunmuştur, gökten, içmemiz için ve Allah'ın bize sunacağı diğer nimetleri topraktan çıkartmak için kullanacağımız suyu indirmiştir. Allah kullarına karşı pek merhametlidir.

3 Yolun doğru ya da eğri olması ile ifade edilen nedir?

Allah'ın varlığı ve birliğine , Kur'an-ı Kerim'e ve peygamberimize uyup salih amellerde bulunursak doğru yolda yani doğru ahlak üzerinde oluruz. Ama Allah'ın varlığını ve birliğini , Kur'an'ı ve elçiyi yalanlayıp, Allah'a ortak koşanlar olursak şüphesiz azaba uğrayacak olanlardan , yani yolu eğri olanlardan oluruz.

4 İnsanın acizliği nasıl vurgulanmıştır?

İnsan bir damla sudan yaratılmıştır. Bir damla suyu kafamızda canlandırdığımızda gerçekten ne kadar basit olduğunu düşünürüz. Bir damla sudan önce hiçbir şey değildik. Yüce Allah "İnsanı bir damla sudan yarattı, buna rağmen o, apaçık bir düşmandır." ayetinde bu noktaya dikkat çekmiş ve insanın ne kadar aciz olduğunu bu şekilde vurgulamıştır.

Ayrıca "Kendisine ulaşmadan canlarınızın yarısının telef olacağı şehirlere onlar, ağırlıklarınızı taşımaktadırlar" ayetinde Allah bizim güç yetiremeyeceğimiz için hayvanları bize nimet olarak verdiğini belirterek insanların acizliğini tekrar vurgulamıştır.

5 Allah'ın yaratması ile ilgili hangi örnekler verilmiştir?

Yüce Allah'ın yaratması insanların malzemeleri kullanıp bir şeyler üretmesine benzemez. Çünkü Allah yoktan var edendir. O'nun yaratmasında hiçbir kusur bulamazsınız. Ayetlerde geçtiği gibi gökleri ve yeri hak ile yaratandır, hayvanları binek olarak yaratandır. İnsanı bir damla sudan yaratandır.O yaratıcıların en güzelidir. Allah'ın yaratması ile ilgili ayetler şu şekildedir;

"Gökleri ve yeri hak ile yarattı"
"İnsanı bir damla sudan yarattı"
"Ve hayvanları da yarattı"
"Onlara binmeniz ve süs için atları, katırları ve merkepleri (yarattı)"

28.4.08

68- Kalem Suresi (39 ... 52)

1 "kıyamete kadar sürüp gidecek" sözü ile anlatılmak istenen nedir?

İnkârcılar ne isterlerse elde edeceklerini, ellerindekileri hiçbir zaman kaybetmeyeceklerini düşünüyorlar. "Kıyamete kadar sürüp gidecek" sözü burada onların elde etmek isteyeceklerinin, düşüncelerinin bir sonu olacağı belirtmektedir. Kıyamet koptuğu zaman inkâr edenler de gerçeği anlayacak ve boş isteklerinden vazgeçeceklerdir.

2 Allah'a ortak koşan inkârcılara ortaklarının yardım etmesi mümkün müdür?

Tabi ki değildir. Allah inkârcıları cezalandırdığı zaman onlara yardım edecek hiç kimsenin olmayacağı Kur'an'da pek çok ayette bildirilmiştir. "Yoksa onların ortakları mı var? Şu halde eğer doğru sözlü kimselerse, ortaklarını getirsinler." ayetinde de, inkâr edenlere doğru sözlü kimselerseniz çağırınız denilmiştir. Burada inkâr edenlerin doğru sözlü kimseler olmadığı açıktır dolayısıyla da ortakların, Allah'a karşı çağırılması gibi bir durum da söz konusu değildir.

3 "Ayağın üstünden (örtünün) açılacağı gün" ne demektir?

Herkesin gerçekleri anlayacağı, gizli saklı hiçbir şeyin kalmayacağı gün anlamına gelmektedir.

4 İnkâr edenler o gün gelip de secdeye çağırıldıklarında ne yapacaklar?

Allah ; " onların secdeye çağrılacakları gün, artık güç yetiremezler." ayetinde, inkâr edenlerin kıyamet koptuktan sonra secdeye varmaya güç yetiremeyeceklerini bildirmiştir. Oysaki daha önce secdeye çağırıldıklarında gelmemişlerdi. Her şey apaçık belli olduktan sonra çok pişman olacaklar ama artık dünya hayatında verilen imkânları olmayacak.

5 Dünya hayatında inkâr ettiği belli olan kişiler neden hemen ölmezler?

"Artık bu sözü yalan sayanı sen Bana bırak. Biz onları, bilmeyecekleri bir yönden derece derece (azaba) yaklaştıracağız. Ben, onlara süre tanıyorum. Elbette Benim düzenim (cezalandırmam) sapasağlamdır." ayetinde Allah, yalanlayanları cezalandıracağını ancak onların derecelendirilmesi için bir süre tanıdığını bildirmektedir. Şüphesiz Allah yalanlayanların cezasını hak ettikleri şekilde verecektir.

6 " Sen, onlardan bir ücret mi istiyorsun ki, onlar, haksız bir borçtan dolayı ağır bir yük altında kalmışlar?" ayetinde anlatılan nedir?

Haksız bir borçtan ağır yük altında bulunan insan kızgınlık ve sıkıntı içerisindedir. Soru şeklinde bildirilen bu ayet Hz. Muhammed'e inanmayan ve ona karşı kızgınlık duyan kişiler içindir. Hz. Muhammed bir ücret istemediği halde neden doğru yola uymadıkları sorulmuştur.

7 Hz. Yunus'un başına gelenler nedir? Bu olaylar sonucu nasıl bir tavır sergilemiştir?

Hz. Yunus milletini otuz üç yıl Allah'a iman etmeye, küfürden kurtulmaya davet etti, tebliğde bulundu ve peygamberlik vazifesini yerine getirdi. Ancak sadece iki kişi ona iman etti. Milletinin bu şekilde küfürde direnmesi ve imana gelmemesi, Hz. Yunus'un zoruna gitti. Yüce Allah onun bu kızgınlığını ve bunun neticesinde milletini terk et meye kalkışmasını şöyle haber vermiştir: "Balık sahibi (Yunus'u da); hani o, kızmış vaziyette gitmişti ki; bundan dolayı kendisini sıkıntıya düşürmeyeceğimizi sanmıştı. (Balığın karnındaki) Karanlıklar içinde: "Senden başka İlah yoktur, Sen Yücesin, gerçekten ben zulmedenlerden oldum" diye çağrıda bulunmuştu.(Enbiya,87)" ayet de Hz.Yunus'un sabretmemesine, Allah'ın emri olmadan milletini terk etmeye kalkışmasına işâret edilmiştir. Allah'ın müsaadesi olmadan Hz.Yunus'un ayrılmaya kalkışması, iyi netice vermemiştir. Ninova'dan ayrılmak için bir gemiye binmiştir. Geminin batmaya yüz tutması üzerine, hafiflemesi için yolculardan birinin suya atılması gerekir ve kimin suya atılacağını tespit için kur'a çekilir.Kur'a Hz. Yunus'a isabet eder. İşin daha acısı, Hz.Yunus denize atıldıktan sonra bir balık onu yutar. Balığın karnında Hz.Yunus hatasını anlamış ve nefsini kınamaya başlamıştır. Balığın karnındaki karanlıklarda Allah'a bolca dua etmiş ve af dilemiştir. Hz.Yunus Allah tarafından affedilmiş ve büyük bir tehlikeden kurtarılmıştır. Balık onu ağzı ile sahile bırakmıştır.

8 Rabbimiz bize merhamet etmezse ne olur?

Şüphesiz azaba uğrayanlardan oluruz. Hz. Yunus kötü bir durum içerisine düşmüş ama Allah'ı tesbih etmesi ve yüceltmesi sonucunda Allah ona merhamet edip o durumdan kurtarmıştır. "Eğer Rabbinden bir nimet ona ulaşmasaydı, mutlaka yerilmiş ve çıplak bir durumda (karaya) atılmış olacaktı." ayetinde kendisine merhamet edilmeseydi daha kötü bir durumda olacağı bildirilmiştir. Rabbimizi tesbih edip, O'na iman ettiğimiz sürece O bizlere merhamet edip, bizleri koruyacaktır.

9 Salih insanların arasına katılmak için kusursuz, günahsız mı olmak gerekir?

Hiç kimse doğru yol kendisine apaçık belli olmadan önce "Ben hata yapmadım, günah işlemedim." diyemez. Yani Salih insan olmak için kusursuz, günahsız olmak gerekseydi hiç kimse salih insanlardan olamazdı. Doğru yol bize apaçık belli olduktan sonra; Allah'a bizi kötülüklerden kurtardığı için şükretmeli, önceden yaptığımız hatalar için tövbe edip bir daha yapmamalıyız.

10 Hz. Muhammed Kur'an'ı okuyup anlattığı zaman, inkâr edenlerin düşünce ve davranışları nasıldır?

"O inkar edenler, zikri (Kur'an'ı) işittikleri zaman, seni neredeyse gözleriyle devireceklerdi. " ayetinde geçtiği gibi Kur'an okunduğu zaman kızgınlıklarını gizleyememekte ve gözleri ile nefretlerini belli etmektedirler.

11 Allah'ın Kur'an'ı bizlere indirme nedeni nedir?

Yüce Allah, bizleri doğru yola iletecek tek rehberimiz olan Kuran'ı Kerimi, O'nun cennetine girebilmeye hak kazanmamız, okuyup örnek almamız ve o ahlaka göre yaşamamız için, Hz. Muhammed ile bizlere göndermiştir. Ayette şu şekilde bildirilir; "(Kur'an), âlemlere bir zikir (öğüt, hatırlatma, hüküm ve üstün bir şeref)den başka bir şey değildir."

23.4.08

68- Kalem Suresi (18 ... 38)

1 "istisna yapmıyorlardı" derken anlatılan şey nedir?

Bahçe sahipleri mallarını devşirecekleri için and içmişler, inşaAllah dememişler, devşirememeleri gibi bir durumu göz önünde bulundurmamışlardı. İstisna yapmamak ile anlatılan durum budur.

2 Bahçe sahipleri neden gittikleri zaman sanki yanlış yere gelmişler gibi hissettiler?

Mallarından ve onu devşireceklerinden emin bir şekilde sabah erkenden evlerinden çıkmışlardı. Yerlerine geldikleri vakit, Allah'ın, onları söylediklerinden dolayı cezalandırması ile karşılaştılar. Eski halinden eser kalmamış, bahçe kuruyup kapkara kesilmişti. Bu durumla karşılaşmayı beklemediklerinden dolayı da kendilerini yanlış yere gelmiş gibi hissetmişlerdir.

3 Bahçe sahiplerinin bütün servetlerinden yoksun bırakılma sebepleri nedir?

Allah'a güvenen, Allah rızasını gözeten kimse dünya hayatı da dâhil olmak üzere kötü bir sonuçla karşılaşmaz. Bahçe sahipleri ise Allah'a güvenmek bir yana O'nun yüceliğini, her şeyin aslında O'nun olduğunu dahi akıllarına getirmemiş, "Allah dilerse devşireceğiz" yerine "and olsun devşireceğiz" demiş, yoksullara bahçelerine girmemeleri için gözdağı vermiş ve acı bir sonla karşılaşmışlardır.

4 Mutedil ne demektir?

Mutedil; ölçülü,uca ve aşırıya kaçmayan, her zaman ve her şey için en iyisi olan durum anlamına gelmektedir.

5 Bahçe sahipleri neden Allah'ı tesbih edip yüceltmeye başlamışlardır? Bunu önceden neden yapmıyorlardı?

Bazı insanlar, göremedikleri için Yüce Allah'a inanmakta zorluk çekerler. Bu bahçe sahipleri Allah'ın varlığını unutmuş bir vaziyette, fakirleri mahrum bırakmakta iken, mal sevgilerinden dolayı büyük bir büyüklenme içerisinde iken, şiddeti bol azap onlara büyük bir ders olmuştur. Böylelikle Allah'ın birliğini, kudretini anlamışlar ve O'nu tesbih etmeye başlamışlardır.

6 Kendilerini kınarlarken kullandıkları ve gerçekten de içinde bulundukları durumu özetleyen kelime nedir?

" 'Yazıklar bize, gerçekten azgınmışız' dediler" ayetinde geçen "azgın" kelimesi tam olarak bu bahçe sahipleri gibi davranan, bu düşüncelere sahip olan kişileri ifade etmektedir. Bu tip insanlar malları ile övündüklerinden, Allah'a şükretmediklerinden, fakirleri gözetmediklerinden, mala karşı aşırı sevgi beslediklerinden dolayı azgınlık içindedirler.

7 Rağbet etmek ne demektir?

Rağbet; birileri tarafından oldukça beğenilmesi sonucu bir şeyin arzulanması, istek duyulması anlamına gelmektedir.

8 Bu surede iman etmeyen insanlar için verilen bir ders, öğüt nedir?

Bahçe sahiplerine verilen azap yalnızca bir örnektir. İnsanların ders çıkartıp sakınmaları için bir öğüttür. Çünkü Allah ; "işte azap böyledir. Ahiret azabı ise, muhakkak çok büyüktür. Bir bilseler" buyurarak mallarına gelen zarardan dolayı üzülen insanların çektiği azabın, aslında ahirettekinin yanında hiçbir şey olduğunu, ahiret azabının çok daha acı olacağını belirtmiştir. Unutulmamalıdır ki ahiret azabı mala değil, cana yöneliktir ve sürekli olacaktır.

9 Muttaki ne demektir? Muttaki olanlar ne ile müjdelenmiştir?

Muttaki; Allah korkusuyla günahlardan korunacak şekilde yaşayan mü'min demektir. "Muttaki olanlar için Rableri katında nimetlerle donatılmış cennetler vardır" ayetinde belirtildiği gibi muttaki kullar, Allah'a karşı duydukları korku nedeniyle, günahlardan korunmaları nedeniyle cennet ile müjdelenmektedirler.

10 Müslümanlar ile suçlu günahkârlar bir tutulabilir mi?

Allah birçok ayetinde samimi bir inanç üzerinde olan kullarını cennetle müjdelemiş, suçlu günahkârların ise sonsuza kadar cehennemde yanacaklarını bildirmiştir. Kur'an'ın genelinden anladığımız bu gerçek şu ayette de net bir ifade ile bildirilmiştir; "öyleyse,müslümanları suçlu günahkâr olanlar gibi kılar mıyız? "

11 "Yoksa (elinizde) ders okumakta olduğunuz bir kitap mı var? İçinde, neyi seçip-beğenirseniz, mutlaka sizin olacak diye." ayetiyle anlatılan nedir?

Suçlu günahkârlar Kur'an'a inanmamakta "atalarından gördüklerine" itaat etmektedirler. Bazıları ise Kur'an içinden yapmak isteyeceklerini seçip uygulamakta, işlerine gelmeyenleri ise uygulamamaktadırlar. Bu tip yanlış davranışlar içerisinde olduklarından, Allah onların ayrı bir kitabı olmadığını soru şeklinde vurgu yaparak tekrar bildirmiştir.

22.4.08

68- Kalem Suresi (1 ... 17)

1 Ayette geçen "pek büyük bir ahlak üzerindesin" derken anlatılmak istenilen nedir?

Bu ayette Yüce Allah peygamber efendimizi övmüştür. Ahlakının üstünlüğüne dikkat çekmiştir. Peygamber efendimizin, sahip olduğu mükemmel ahlaklardan bazıları şunlardır ; Allah'ın dinine hizmette bulunması, insanlara karşı; yumuşak, cömert, şefkat dolu, merhametli , doğru, sadâkatli olması; tebessüm ve iltifat ile yaklaşması, Hak yolunda nice sıkıntılara karşı sabır ve tahammül göstermesi, iyilik sever, yiğit ve metanetli olması. Bizimde bu ahlakları örnek almamız gerekmektedir.

2 Mecnun ne demektir? "Sen Rabbinin nimetiyle bir mecnun değilsin" ayetinde ne anlatılmak istenmiştir?

Mecnun; deli, aklı başında olmayan demektir. Allah "Sen, Rabbinin nimetiyle bir mecnun değilsin" demekle, peygamberimizi müjdelediği Kur'an'la birlikte delilikle suçlayanlara net bir cevap vermiş ve Kur'an'ın Allah katından bir nimet olduğunu vurgulamıştır.

3 Fitne ne demektir?


Karışıklık çıkartıma, velveleye verme, kargaşa doğurma, kaos ortamı oluşturma gibi anlamlara gelmektedir.

4 "Ben artık hidayete erdim" demek doğru mudur?

Kesinlikle çok yanlış olur. Bu şeytanın insanlara vermiş olduğu vesveselerden biridir. Allah ayette "Elbette senin Rabbin, kimin Kendi yolundan şaşırıp-saptığını daha iyi bilendir ve kimin hidayete erdiğini de daha iyi bilendir." buyurarak açıkça hidayete ereni yalnızca kendisinin bileceğini bildirmiştir. İnsan "ben artık hidayete erdim" diyerek şeytanın kendisine vesvese vermesine müsaade etmemelidir, bu vesveseler onun şaşırıp sapmasına neden olabilir.

5 Allah kimlere uymamamız gerektiğini söylemiştir?

Allah'ı ve ayetlerini yalanlayanlara ; "Şu halde yalanlayanlara itaat etme.",
Yemin edip duranlara; "Şunların hiçbirine itaat etme: Yemin edip duran",
Aşağılık olanlara; "aşağılık,",
İnsanları ayıplayıp kötüleyenlere; "Alabildiğine ayıplayıp kötüleyen,"
Dedikodu yapanlara; " söz getirip götüren (gizlilik içinde söz ve haber taşıyan),"
Kendisi hayır işlemediği gibi insanları da engelleyenlere; "Hayrı engelleyip sürdüren"
Saldırganlık içerisinde olan, sürekli günah işleyenlere;" saldırgan, olabildiğince günahkâr,"
Kaba kuvvet uygulayan ve saygı göstermeyenlere; "Zorba-saygısız,"
Hayasızlık yapanlara; " sonra da kulağı kesik"
Ve "ayetlerimiz okunduğu zaman: "(Bunlar) Eskilerin uydurma masallarıdır" diyen kişilere uymamamız gerektiği bildirilmiştir.

6 Yalanlayanlar ile uzlaşırsak ne gibi sonuçlar ile karşılaşabiliriz? Allah neden onlara uymamamızı bildirmiştir?

"Onlar, senin kendilerine yaranmanı (uzlaşmanı) arzu ettiler; o zaman onlar da sana yaranıp uzlaşacaklardı." Ayetinde bildirildiği gibi yalanlayanlarla uzlaşmaya çalıştığımız takdirde zaman içerisinde onların bizlere yaranmaya çalışarak kötü huylarını bizlere de geçirebilecekleri bildirilmiştir. Allah bir önceki ayette de onlara itaat etmememizi bildirmiştir; "Şu halde yalanlayanlara itaat etme."

7 Bahçe sahiplerine verilen bela nedir?

Surede bahsedilen bahçe sahipleri mallarına çok düşkün kimselerdir. Sabah erkenden, hiç kimseye haber vermeden ve yoksulların da oraya girmemeleri için gözdağı vererek ürünlerini devşirmeye gittiklerinde Allah'ın azabı ile karşılaşırlar. İnanamazlar gördüklerine. Oysaki onu devşireceklerine dair and vermişlerdi inşaAllah dememişlerdi, istisna bir durum düşünmemişlerdi. Bu sözü vermelerine karşılık Yüce Allah onları cezalandırmıştır.

8 Ayetlere inanmayanlar nasıl suçlamalar yapmışlardır?

Allah'ın onlara bir rahmet, katından bir nimet olarak indirdiği Kur'an ayetleri için "(Bunlar) Eskilerin uydurma masallarıdır" demişler ve apaçık bir sapıklık içerisine düşmüşlerdir.

9 "Kulağı kesik" ne anlama gelmektedir?

Ne yaptığı belirsiz,çevresinde hayasızlık ve kötülüklerle ün salan kişiler için kullanılır.

47- Muhammed Suresi (26 ... 38)

1 "Size bazı işlerde itaat edeceğiz." ifadesi ile kastedilen nedir ?

"İşte böyle; çünkü gerçekten onlar, Allah'ın indirdiğini çirkin karşılayanlara dediler ki: 'Size bazı işlerde itaat edeceğiz.' Oysa Allah, sakladıkları şeyleri (sır olarak konuştuklarını) biliyor." ayetinde, 25. ayette bahsedilen; “kendilerine doğru yol gösterildikten sonra dönenlerin” hangi sebepten dolayı “şeytanın kışkırtmalarına” maruz kaldıkları açıklanıyor. Çünkü “kendilerine dogru yol geldikten sonra geri dönen kişiler” Allah’ın indirdiği kitabı çirkin görenlere diyorlar ki “size bazı işlerde itaat edeceğiz”. Yani inkar edenlere merak etmeyin size de bazı işlerde uyacağız diyerek, tam inanlardan bu sırlarını gizlemeye çalışıyorlar. Aslında kalplerinde hala tam olarak iman etmiş değiller. “Oysa Allah, sakladıkları şeyleri (sır olarak konuştuklarını) biliyor.” Ve bu sırrın ortaya çıkış şeklinin 27. ayette açıklandığı gibi olacağı bildiriliyor; "Öyleyse melekler, yüzlerine ve arkalarına vura vura canlarını aldıkları zaman nasıl olacak?".


2 Kendilerine doğru yol gösterildikten sonra geri dönenlerin, inkar edenlerle gizli anlaşmalar yapanların canları nasıl alınacaktır?

"Öyleyse melekler, yüzlerine ve arkalarına vura vura canlarını aldıkları zaman nasıl olacak?" ayetinden de anladığımız gibi inkar edenler dünya hayatında nankörlük etmelerinin karşılığı olarak daha cehenneme gönderilmeden canları alınırken bile acı çeke çeke öleceklerdir. Bu gerçekten dehşet saçan alçaltıcı bir andır. Artık onların ne güçleri kalmıştır ne de çareleri. Ölüm anında bile Allah onlara darlık, sıkıntı ve korku vermektedir.


3 Hangi ameller Allah'ın katında boşa çıkacaktır ?

Allah'ın hoşnutluğunu elde etmek için çalışmayanlar, aksine Allah'ı gazaplandıran ve kızdıran şeyleri yapanlar, münafıklığa, günaha yönelen, Allah'ın ve O'nun dininin ve Peygamberinin düşmanları ile komplo kuranlar ve onlara uyanların ,amelleri boşa çıkacaktır. Ayette şu şekilde bildirilmektedir; "İşte böyle; çünkü gerçekten onlar, Allah'ı gazablandıran şeye uydular ve O'nu razı edecek şeyleri çirkin karşıladılar; bundan dolayı (Allah,) amellerini boşa çıkardı"

4 Yüce Allah münafıkları Kuran'da nasıl uyarmaktadır?

Doğrusu münafıklar, müslümanlar tarafından açıkça tanınmamalarına güveniyorlardı. Ancak Kur'an, onların münafıklıklarının gizli kalacağını düşündüklerinden dolayı uydukları zanlarını, alaya almakta ve onları, durumlarını ortaya çıkarmakla ve müslümanlara duydukları kinleri ve nefretleri meydana koymakla tehdit etmektedir.Ayette şu şekilde ifade edilmektedir. "Yoksa kalplerinde hastalık bulunanlar, Allah'ın kinlerini hiç (ortaya) çıkarmayacağını mı sandılar?"

5 Allah iman edenlere nasıl bir görüş ve sezgi keskinliği verir?

Yüce Allah için gizli kapaklı hiçbir şey yoktur. O'nun kudreti geniştir. Eğer dilerse bize istediğini verebilir ya da kısıtlayabilir. Bize öyle bir sezgi keskinliği verir ki biz iman etmeyenleri yüzlerinden, davranışlarından tanırız. Ayette şu şekilde bildirilmiştir; "Eğer Biz dilersek, sana onları elbette gösteririz, böylelikle onları simalarından tanırsın. Andolsun, sen onları, sözlerin söyleniş tarzından da tanırsın. Allah, amellerinizi bilir."

6 Allah insanları neden ve ne zamana kadar sınayacaktır?

İnsanların sınanmaları onların cennete veya cehenneme gitmeleri için sebepler oluşturmaktadır. Denenmemiz nasıl bir karşılık alacağımızı belirlemek içindir. Allah bunu bizim için yapmaktadır çünkü biz O'nun bildiği gizli gerçekleri bilemeyiz. Allah ayette sabredenleri ve mücahit olanları ayırmak için sınayacağını şu şekilde bildirmiştir;" Andolsun, Biz sizden mücahid olanlarla sabredenleri bilinceye (belli edip ortaya çıkarıncaya) kadar, deneyeceğiz ve haberlerinizi sınayacağız (açıklayacağız).

7 Hangi tip insanlar islama zarar vermeye çalışacaktır?

Yüce Allah'ı inkar edenler ,O'nun yolundan alıkoyanlar ve peygamber efendimize karşı gelenler islama zarar vermeye çalışırlar ama Allah böyle bir şeye kesin olarak izin vermeyeceğini bildirmiştir. "Şüphesiz inkar edenler, Allah'ın yolundan alıkoyanlar ve kendilerine hidayet açıkça belli olduktan sonra 'elçiye karşı gelip zorluk çıkaranlar', kesin olarak Allah'a hiçbir şeyle zarar veremezler. (Allah,) Onların amellerini boşa çıkaracaktır."

8 Allah'ın kullarından genel olarak istediği nedir ?

Allah amel bakımından hangimizin hangimizden üstün olduğunu belirlemek adına ölümü ve hayatı yaratmıştır. Bizler hayatımız boyunca her şekilde sınanmaktayız ancak en çok dikkat edilmesi gereken, amel bakımından üstün olmanın en başında Allah'a inanç yatmaktadır.İtaat etmeyen kişinin amellerinin geçersiz kılınacağı Kur'an'da şu şekilde belirtilmiştir. "Ey iman edenler, Allah'a itaat edin, Resûl'e itaat edin ve kendi amellerinizi geçersiz kılmayın."

9 Allah hangi tip insanların günahlarını örtmez?

İnsanlar dünya hayatının çekiciliğine aldanıp Allah'a inanmadıkları gibi başka insanların da iman etmemelerini sağlamaya, onları Allah'ın yolundan alıkoymaya çalışmaktadırlar. Yüce Allah, inkar edenleri ve inançlı insanları etkileyip yoldan çıkartanların günahlarını örtmeyeceğini; "Şüphesiz, inkar edenler, Allah'ın yolundan alıkoyanlar, sonra ölenler; işte Allah, onlara kesinlikle mağfiret etmeyecektir." ayetinde bildirilmiştir.


10 Allah özellikle iman eden kullarına ne zaman gevşekliğe düşmemeyi tavsiye ediyor ?

Allah katında, iman eden kişi, iman etmeyen kişiye göre daima bir üstünlük içerisindedir. Allah ayetinde "Öyleyse, siz üstün (bir durumda) iken, barışa çağırmak suretiyle gevşekliğe düşmeyin. Allah, sizinle beraberdir; O, sizin amellerinizi asla eksiltmez." buyurarak bizlere, barışa çağırmak için dahi olsa onlara karşı en ufak bir gevşeklik dahi göstermememiz gerektiğini bildirmiştir.

11 Allah dünya hayatının geçici metaına tabi olmayan kullarını nasıl müjdelemektedir?

Dünya hayatı, (eğer bu hayatın gerisinde daha şerefli ve daha kalıcı bir hedef olmazsa, yüce Allah'ın rızasından uzak olarak hayat sürülürse) ancak bir oyun ve bir eğlenceden ibarettir. Bizim dünya hayatı yerine ölümümüzden sonra yaşayacağımız gerçek hayatı tercih etmemiz gerekir. Çünkü dünya hayatındaki her şey geçicidir. Asıl yurt ahirettir. Biz dünya hayatının geçici metaına tabi olmazsak Allah bunun karşılığını vereceğini ayette şu şekilde ifade etmektedir; " Gerçekten dünya hayatı, ancak bir oyun ve tutkulu bir oyalanmadır. Eğer iman ederseniz ve sakınırsanız, O, size ecirlerinizi verir ve mallarınızı da istemez."

12 Her şeyi bilen Yüce Allah sahip olduklarımızı elimizden aldığında insanların nasıl bir davranış göstereceğini bildirmiştir?

"Eğer sizden onları(n tümünü) isteyip sizi çıplak bırakacak olursa, cimrilik edersiniz ve sizin kinlerinizi de ortaya çıkarmış olur ."Ayette de ifade edildiği gibi, Allah infak etmelerini buyurduğu halde hala malını esirgeyip cimrilik edenlerin kinlerinin ortaya çıkarılacağını söylemiştir.

13 infak ne demektir ? Allah infakta cimrilik gösterenlerin sonunu nasıl bildirmiştir?

İnfak etmek Allah'ın bize nimet olarak verdiklerinden, Allah yolunda harcamak demektir. Can, mal, zaman, emek... hepsi Allah rızası için kullanıldığında infak edilebilirler. Allah Kur'an'da bir çok yerde "mal ve çocuklarla" sınanacağımızı bildirmiştir. İnfak etmeye çağırıldığı halde malını esirgeyen kişi ayette belirtildiği gibi apaçık bir yanlış üzerinedir; "İşte sizler böylesiniz; Allah yolunda infak etmeye çağrılıyorsunuz; buna rağmen bazılarınız cimrilik ediyor. Kim cimrilik ederse, artık o, ancak kendi nefsine cimrilik eder. Allah ise, Ğaniy (hiçbir şeye ihtiyacı olmayan)dır; fakir olan sizlersiniz. Eğer siz yüz çevirecek olursanız, sizden başka bir kavmi getirip-değiştirir. Sonra onlar, sizin benzeriniz de olmazlar."

19.4.08

47- Muhammed Suresi (13 ... 25)

1 Bir insanın çok güçlü olması başına gelebilecek olayları engelleyebilmesine yeter mi?

İnsanlar ne kadar güçlü olduklarını iddia ederlerse etsinler, güç yetirebilecekleri yalnızca Allah'ın onlara nasip ettiği kadarıyla sınırlıdır. Güçle, iktidarla böbürlenmek şüphesiz yalnızca inkâr eden toplulukların, kişilerin davranışlarındandır. Allah ayette, güç sahibi olmanın, aslında hiçbir şey olduğunu çok açık bir şekilde belirtmiştir;"Seni sürüp-çıkaran memleketinden kuvvet bakımından daha üstün nice memleketler vardı ki, Biz onları yıkıma uğrattık da kendileri için hiçbir yardımcı yoktu"

2 İnsan açık açık doğru bir davranışta bulunmadığı halde, nasıl olur da bunu fark edemez ?

İnkâr edenlerin hatalarının farkına varamadıkları, yaptıkları şeyler kötü olsa dahi, bu davranışların kendilerine süslü ve çekici gösterildikleri ayette şu şekilde anlatılmıştır; "Şimdi Rabbinden apaçık bir belge üzerinde bulunan kimse, kötü ameli kendisine 'süslü ve çekici gösterilmiş' ve kendi heva (istek ve tutku)larına uyan kimseler gibi midir? "

3 Takva ne demektir?

Takva; korkma, sakınma, Allah korkusuyla günahlardan korunmak demektir.

4 Cennet halkı susadıkları zaman ne gibi nimetlerden faydalanabilirler?

"İçinde bozulmayan sudan ırmaklar, tadı değişmeyen sütten ırmaklar, içenler için lezzet veren şaraptan ırmaklar ve süzme baldan ırmaklar vardır ve orda onlar için meyvelerin her türlüsünden ve Rablerinden bir mağfiret vardır. " ayetinde cennetin misali anlatılmıştır. Bu ayetten cennete gidecek olan salih kulların "tadı değişmeyen süt"lerden,"tadı lezzet veren şarap"lardan ve "bozulmayan sudan ırmak"lardan dilediğince faydalanabileceklerini anlayabiliriz.

5 İnkar eden insanlar cehennemde ne kadar kalacaklardır?

Cehennem halkı Allah'ı inkar etmeleri, emir ve yasaklarına uymamaları sebebiyle cezalandırılmış ve ebedi azabı tatmaları için cehenneme atılmışlardır. Günlük hayatta ferahlamak, susuzluğumuzu gidermek için içtiğimiz su bile, orada kaynar bir vaziyette bulunmakta ve cehennem halkına içirilmektedir. İçtikleri zaman da bağırsakları parça parça yapar. İçtikçe susuzlukları artar ve daha fazla içerler, her seferinde de azapları kat ve kat artar.

6 Cehennemde içilecek olan içki nedir ? içende nasıl bir etki oluşturmaktadır ?

Cehennem halkı Allah'ı inkar etmeleri, emir ve yasaklarına uymamaları sebebiyle cezalandırılmış ve ebedi azabı tatmaları için cehenneme atılmışlardır. Oradaki azaplarını arttırıcı olarak içecekleri dahi kaynar sudandır. İçtikleri zaman bağırsakları parça parça olur. Susarlar ve bu kaynar suyu içmek zorunda kalırlar bu içecek susuzluklarını gidermemekle beraber acılarını her seferinde daha da arttırır.

7 Hidayeti bulmak ne demektir?

"Hidayet", Türkçede doğru yol, hak olan Müslümanlık yolu; "hidayete ermek" de Müslüman olmak ve İslam dinini kabul etmek anlamına gelir.

8 O gün gelip de herkes Allah'a döndürüldüğünde inkârcıların duaları, şükürleri, inançları bir işe yarar mı?

İnsanlar gördükleri şeylere zaten inanırlar. Önemli olan, gözümüzle göremediğimiz halde, bizi yaratan, sahip olduğumuz her şeyi veren Yüce Allah'ın varlığına ve birliğine inanabilmektir. "Artık onlar, kıyamet-saatinin kendilerine apansız gelmesinden başkasını mı gözlüyorlar? İşte onun işaretleri gelmiştir. Fakat kendilerine geldikten sonra öğüt alıp-düşünmeleri onlara neyi sağlar?" ayetinde kıyamet koptuktan, herşey belli olduktan sonra iman edilmesinin kimseye bir fayda sağlamayacağı bildirilmiştir.

9 Samimi bir inanç sahibi bencil olabilir mi?

Bencillik yanlızca kendini düşünmek demektir. Ayette "Hem kendi günahın, hem mü'min erkekler ve mü'min kadınlar için mağfiret dile." buyrularak müslümanlara bencillikten uzak durmaları, Allah'a yalnızca kendilerini bağışlaması için değil, kendisi ile birlikte bütün müslüman kardeşlerini bağışlaması için dua etmesi söylenmiştir. Dolayısı ile samimi bir inanç sahibi bencillikten uzaktır.

10 İnsanlardan bazıları neden Kur'an’ı dinlemezler ve ondan ders çıkartmazlar?

"Onlardan kimi gelip seni dinler. Nitekim yanından çıkıp-gittikleri zaman, ilim verilenlere derler ki: "O biraz önce ne söyledi?" İşte onlar; Allah, onların kalplerini mühürlemiştir ve onlar kendi heva (istek ve tutku)larına uymuşlardır." ayetinde de belirtildiği gibi Kur'an yanlızca dinlemekle anlaşılabilecek b ir kitap değildir. Onu anlayabilmek için ayette bildirildiği gibi, akılların ve kalplerin temiz olması gerekmektedir; "Allah onları lanetlemiş, böylece (kulaklarını) sağırlaştırmış ve basiret (göz)lerini de kör etmiştir.Öyle olmasa, Kur'an'ı iyiden iyiye düşünmezler miydi? Yoksa birtakım kalpler üzerinde kilitler mi vurulmuş?". Kur'an'ı hakkını vererek dinlemeyenler, ondan ders çıkartamayanlar Allah'ın kulaklarını, kalplerini mühürlediği inkarcılar yada 20. ayette bahsedilen iman edermiş gibi gözüküp içerisinde şüphe taşıyanlardır.


11 Kalplere kilit vurulması ne demektir?


İnsanın kalbi yaradılışı gereği yalnızca Allah'ın zikri ile tatmin olur. Kalplerine kilit vurulduğu söylenilen insanlar Allah'a inanmayan, Kur'an'ı Kerim'i dinlemeyen kişilerdir. Kişinin kalbi yalnızca Allah'ın zikri ile tatmin olacağından ve inkar edenler Allah'ı zikretmediklerinden dolayı "kalplerine kilit vurulmuştur" denilebilir.

12 " Takva sahiplerine va’dedilen cennetin misali (şudur)….." ayetinde "misal" derken anlatılmak istenilen nedir?Neden misal kelimesi kullanılmıştır?

Misal kelimesi örnekleme yapılırken kullanılan bir kelimedir. Allah ayette cennetteki güzelliklerden, nimetlerden örnekler verdiği için misal kelimesi kullanılmıştır.

18.4.08

47- Muhammed Suresi (1 .. 12)

1 Sure'nin ismi neden "Muhammed Suresi" olarak koyulmuştur ?

Sure isimleri insanlar tarafından sonradan koyulmuştur . Bu surede Kur'an'ı Kerim'in, son peygamberimiz Hz. Muhammed'e indirildiği geçmektedir. Bundan dolayı surenin ismi "Muhammed Suresi "olmuştur.

2 Amelleri boşa çıkacak olanlar kimlerdir?

İnkar edenlerin , Allah'ın yolundan alı koyanların, Allah'ın indirdiğini çirkin görenlerin amelleri boşa çıkacaktır. Ayette şu şekilde ifade edilmektedir."Onlar ki inkar ettiler ve Allah'ın yolundan alıkoydular, (işte Allah da) onların amellerini giderip-boşa çıkarmıştır." "İnkar edenler ise, yüzükoyun-düşüş, onlara olsun; (Allah,) amellerini giderip-boşa çıkarmıştır." "İşte böyle; çünkü onlar, Allah'ın indirdiğini çirkin (kerih) gördüler, bundan dolayı, O da, onların amellerini boşa çıkardı."


3 Allah'ın yolundan alıkoyanlara Alllah nasıl bir ceza verir?

Allah yolundan alıkoyanlar, Allah rızası için hiç bir şey yapmadıkları gibi yapan insanları da etkileyip saptıran kişilerdir. Allah yolundan alıkoyanların yaptıkları davranışların hepsinin boşa çıkacağını Allah ayette bildirmiştir.

4 İman edenleri Allah ne ile müjdelemiştir?

Yüce Allah, İman edenlerin kötülüklerini örtüp , bağışlayacağını ayette şu şekilde ifade etmiştir;
"İman edip salih amellerde bulunan ve Muhammed'e indirilen (Kur'an)a -ki o Rablerinden bir haktır- iman edenlerin (Allah), kötülüklerini örtüp-bağışlamış, durumlarını düzeltip-ıslah etmiştir."

5 Allah yolunda ölenler Allah'ın merhametinden ne şekilde yararlanacaklardır?

Ayette savaşın denenme olduğu vurgulanmıştır. Allah rızası için savaşanlar, öldüklerinde "Allah yolunda ölenler" olarak adlandırılmıştır. Allah yolunda ölenlerin amellerinin boşa çıkmayacağını Yüce Allah ayette şu şekilde belirtmiştir; "….Ancak (savaş,) sizleri birbirinizle denemesi içindir. Allah yolunda öldürülenlerin ise; kesin olarak (Allah,) amellerini giderip-boşa çıkarmaz."

6 Allah dinine yardım edene nasıl karşılık verir ?

Dine yardım etmek, islamı yaymak, Allah'ın varlığını ve birliğini anlatmak demektir. Allah dinine yardım edenlere yardım edeceğini ve onları sağlamlaştıracağını söylemiştir. Ayette şu şekilde ifade edilmiştir. "Ey iman edenler, eğer siz Allah'a (Allah adına İslama ve Müslümanlara) yardım ederseniz, O da size yardım eder ve sizin ayaklarınızı sağlamlaştırır." Allah'ın yardımından daha güzel bir yardım yoktur.

7 Önceki toplulukların başına gelen felaketlerden ders çıkartmamız gerektiği nasıl anlatılmıştır?

Önceki toplumların başına gelen olaylardan ibret almamız gerekmektedir. Allah kafirler için de öncekilerin benzeri bir felaketin geleceğini ayetlerde açıkça belirtmiştir. Onların başına gelenleri hatırlayıp, ders çıkartmamak, Allah'ın kudretinin farkına varmak kişi için daha hayırlı olacaktır."Onlar, yeryüzünde gezip dolaşmıyorlar mı ki, kendilerinden öncekilerin nasıl bir sona uğradıklarını görsünler. Allah, onları yerle bir etti. O kafirler için de bunun bir benzeri vardır."

8 Veli ne demektir? İnkar edenlerin neden bir velisi yoktur?

Veli; koruyan, gözeten , sahip anlamına gelir. Allah iman edenlerin koruyucusudur.İman edenler, başlarına kötü bir şey geldiğinde, bunun bir denenme ve imtihan olduğunun, sonunda bir hayır olacağının bilincindedirler.Fakat, inkar edenler tam tersini düşünüp isyan ederler. Allah böyle insanlara yardımda bulunmaz.

9 Ayette geçen "Hayvanların yemesi gibi yerler" cümlesi ile ifade edilen nedir?

Allah'ın vermiş olduğu bir örnektir. İman edenlerle , inkarcıların karşılaştırmasını yapmamız için verilmiştir. İman eden insanlar şükretmeyi bilirler. Bu örnekte Yüce Allah inkarcıları, aç gözlü ve oburca, şükretmeden yiyen hayvanlara benzetmiştir. Bu öyle bir yeme ki, ortada onu frenleyen ne irade vardır, ne tercih söz konusudur , ne de onu engelleyecek bir vicdan. Allah başka bir ayette inkarcıların hayvanlardan daha aşağılık olduklarını da vurgulamıştır. Çünkü insana akıl vermiştir.

16.4.08

23- Müminun Suresi (101 ... 118)

1 Sur'a üfürüldüğü zaman insanlar, nasıl bir psikoloji içinde olacaklardır ?

İnsanlar dünya hayatında birbirlerini soruştururlar,sorgularlar. Aralarında sürekli bir çekişme vardır. Ama Sur'a üfürüldüğü anda dehşet ve korkudan bütün olanları unuturlar. Ayette şu şekilde ifade edilmektedir ; "Böylece Sur'a üfürüldüğü zaman artık o gün aralarında soylar (veya soybağları) yoktur ve (üstünlük unsuru olarak soyluluğu veya birbirlerine durumlarını) soruşturmazlar da."

2 "Tartısı ağır basmak- tartısı hafif gelmek" ne demektir ?

Dünya hayatında bir çok olayla karşılaşırız.Bu olayların hepsi bizim denenmemiz içindir.Sadece karşılaştığımız olaylar değil, verdiğimiz kararlar, düşüncelerimiz ve yaptığımız davranışlarda Yüce Allah(C.C) bizi hep gözlemektedir.Bu olaylarda ya günah işleriz ya da Allah(C.C)'ın rızasına uygun davranışlarda davranırız.Eğer işlediğimiz sevaplar günahlarımızdan fazla ise Kuran'ı Kerimde "tartısı ağır basanlar" tarafında ,az ise "tartısı hafif gelenler" tarafında yer alacağımız ifade edilmiştir.

3 "Nefis" ne demektir ?

Nefis "kendi" anlamına gelmektedir.

4 Cehennemde ebedi olarak kalacakların başına ne gibi şeyler gelecektir?

Ayette şu şekide ifade edilmektedir."Ateş, onların yüzlerini yalayarak yakar da onun içinde onlar, (etleri sıyrılmış olarak sırıtan) dişleriyle kalıverirler"

5 Cehenneme atılanlar, ne yaptıkları için oradadırlar ?

Cehenneme atılanların hatalarından birisi de ayetleri kabul etmeyip, yalanlamalarıdır.Ayette şu şekilde ifade edilmiştir."Ayetlerim size okunuyorken, yalanlayanlar sizler değil miydiniz?"

6 İnkarcıların cehennemde ettikleri dualar nedir? Bu dualar kabul olur mu ? Neden ?

Cehennem azabını gördükten sonra inkarcılar Allah'a "Rabbimiz, bizi (ateşin) içinden çıkar, eğer yine (inkara) dönersek, artık gerçekten zalim kimseler oluruz." diye dua ederler. Allah(C.C) bu duaları kabul etmez.Der ki: "Onun içine sinin ve Benimle söyleşmeyin." Bunun sebebi de daha önce, Allah(C.C)'a dua eden kullarla alay etmeleridir.

7 Allah(C.C) katında zaman kavramı, bizimkine göre nasıldır ?

Bizim için yüz yıllar Allah(C.C) katında 1 gün veya 1 günden daha azdır.Ayetlerde şu şekilde ifade edilmiştir.Dedi ki: "Yıl sayısı olarak yeryüzünde ne kadar kaldınız?"Dediler ki: "Bir gün ya da bir günün birazı kadar kaldık, sayanlara sor."Dedi ki: "Yalnızca az (bir zaman) kaldınız, gerçekten bir bilseydiniz,"

8 Hak, Melik, Kerim ve Arş kelimelerinin anlamları nelerdir ?

Hak, kelime anlamı olarak "gerçek" anlamına gelir.Kesin doğru olan olarak da ifade edilebilinir.
Melik, kral anlamına gelir.Allah'ın adlarından biridir. Burada daha çok mutlak anlamda, krallar kralı, anlamını taşımaktadır.Kerim ,"Keremi bol, cömert olan" demektir.Arş ise mecazî anlamda, ilahî hükümranlık tahtı demektir.

9 Kurtuluşa ermek ne demektir ?

Ölümümüzden sonra tekrar dirilip Allah'ın bize sonsuz nimet sunacağı ve ebedi olarak kalacağımız Cennetine girmek demektir.

10 İnsanlar Dünya’ya sadece vakit geçirmek için mi gelmişlerdir? Sorumlulukları var mıdır?

İnsanlar dünyevi boş işlere o kadar dalmışlardır, bunlarla o kadar çok vakit harcarlar ki, şükretmeyi, Allah(C.C) rızasını gözetmeyi akıllarına dahi getirmezler. Yaptıklarından dolayı hesap vereceklerini düşünmezler. Halbuki Allah(C.C)'ın bizi yaratmasındaki amaç, boş işlerle vakit harcamamız değil, salih amellerde bulunmamız, cennete girebilmek için hayırlarda yarışmamızdır. Konu ayette şu şekilde geçer; "Sizi boş bir amaç uğruna yarattığımızı ve gerçekten bize döndürülüp getirilmeyeceğinizi mi sanmıştınız?"

14.4.08

23- Müminun Suresi (81 ... 100)

1 İnkar edenlerin aynı tür bahaneler öne sürdüğünü nasıl anlıyoruz?

Kur'an'da inkar edenlerin inanmamak için çeşitli bahaneler öne sürdükleri sık sık anlatılmıştır. "Hayır; onlar, geçmiştekilerin söylediklerinin benzerini söylediler." ayetinde inkarcıların bahanelerinin, eskiden öne sürülenlerden farklı olmadığı belirtilmiştir.

2 inkar edenlerin bir türlü anlamak istemedikleri gerçek nedir?

"Dediler ki: "Öldüğümüz, bir toprak ve bir kemik olduğumuz zaman, gerçekten biz mi diriltilecek mişiz?" " ayetinden de anladığımız gibi, inkarcılar yeniden dirileceğimiz gerçeğini bir türlü anlayamazlar.

3 İnkar edenlerin tehdit olarak nitelendirdikleri olay nedir ? Bunu neden bir tehdit olarak görüyor olabilirler?

İnkar edenler ahirete inanmadıkları için bu gerçeği bir tehdit olarak algılamaktadırlar. "Andolsun, bu tehdit, bize ve bizden önceki atalarımıza yapılmıştı; bu, geçmişlerin uydurma masallarından başka bir şey değildir." ayetinde, yeniden dirilişe inanmadıkları vurgulanmıştır. Eskiden atalarına da doğru yol gösterildiği halde onlar da inanmamışlardır. Bunlardan bazıları inanmamaları ve sapıklığa düşmeleri sonucu felaketlerle karşılaşmış, bazıları ise dünyada acı bir azapla karşılaşmamıştır. Dünyada felaketle karşılaşmayan atalarını örnek göstererek "Onlara birşey olmadı, yeniden dirildiklerini de sanmıyoruz. Bize de birşey olmayacak. Bu yalnızca size inanmamız için bize söylediğiniz bir masaldır,tehdittir." gibi bir anlayışa girmişlerdir.

4 Yeryüzünün, içindekilerin ve Yedi Göğün Rabbinin, Allah(C.C) olduğunu söylemelerine rağmen bu konudaki asıl fikirleri nedir ?

Onlar yalnızca ağızları ile söylemektedirler. Eğer bir insan Allah(C.C)'ın varlığını tüm yüreği ile kabul etmişse, Allah(C.C)'ın kudretinin farkındaysa, O'nun hükümlerinin dışına çıkmaz, büyük arşa inanır ve Allah(C.C)'a ortaklar koşmaz. Onlar ise inancın sorumluluklarını yerine getirmemektedirler.

5 Ayette bahsedilen Allah(C.C)'ın çocuk edinmesi (Allah(C.C)'ı tenzih ederiz) ile anlatılan nedir?

Hz.İsa için Allah(C.C)'ın oğlu diyorlardı. Halbuki Allah "Doğurmamıştır ve Doğrulmamıştır O, Ganidir, Daimdir."

6 Gayb ne demektir ?

Bilgisine ulaşamadığımız, göremediğimiz, duyamadığımız herşey gayb bilgisidir. İnsanlar bu bilginin ancak Allah(C.C)'ın kendilerine bildirdiği kadarını bilebilirler. Gayb bilgisinin tek sahibi ise Allah(C.C)'tır.

7 Müşahede edilebilen ne demektir ?

Göz ile görülebilen, gözlemlenebilen anlamına gelmektedir.

8 Kötü bir durumla karşılaştığımız zaman nasıl davranmalıyız ?

"Kötülüğü en güzel olanla uzaklaştır" ayetinde belirtildiği gibi, başımıza gelen olay ne kadar kötü olsa dahi onu iyilikle kendimizden uzaklaştırmaya çalışmalıyız. Daima Allah(C.C) rızasını gözeterek hareket etmeliyiz.

9 İnkarcıların ölümle karşılaştıkları andaki ruh halleri nasıl olacaktır?

İnkar edenler, ölümü tadıp, o sonsuz azabı çekeceklerini anladıklarında Allah(C.C)'a dünyaya geri dönüp salih amellerde bulunabilmek için dua eder. Bu söylediği yalnızca bir sözdür. Eğer Allah(C.C) onu dünyaya tekrar gönderse şüphesiz o tekrar aynı hataları yapmaya devam edecektir. Allah(C.C) bu durumu şu ayetlerde bildirmiştir; "Sonunda, onlardan birine ölüm geldiği zaman, der ki: Rabbim, beni geri çevirin.Ki, geride bıraktığım (dünya)da salih amellerde bulunayım. Asla, gerçekten bu, yalnızca bir sözdür, bunu da kendisi söylemektedir. Onların önlerinde, diriltilip kaldırılacakları güne kadar bir engel (berzah) vardır."

10 Şeytandan ve yandaşlarından, Allah(C.C)'a sığınmak için edilen, o güzel dua nedir?

"Rabbim, şeytanın kışkırtmalarından Sana sığınırım ve onların benim yanımda bulunmalarından da Sana sığınırım Rabbim." diyerek şeytanın pis oyunlarına bizi alet etmesinden korunabiliriz inşaAllah.

11 Allah'tan bir şans daha isteyen kişi tekrar dünyaya gönderilse, salih bir kişi olabilir mi?

" "Rabbim, beni geri çevirin. Ki geride bıraktığım (dünya)da salih amellerde bulunayım."Asla, gerçekten bu, yalnızca bir sözdür, bunu da kendisi söylemektedir. Onların önlerinde, diriltilip kaldırılacakları güne kadar bir engel (berzah) vardır." ayetinde belirtildiği üzere, kişinin yakarışı yalnızca bir sözden ibarettir. Yani kişi dünyaya yeniden gönderilse dahi inkarına, günahlarına devam edecektir. Ayette şu sekilde geçiyor ; “Rabbim, beni geri çevirin. Ki, geride bıraktığım (dünya)da salih amellerde bulunayım.”

12 "Onların önlerinde, diriltilip kaldırılacakları güne kadar bir engel (berzah) vardır." ayetinde geçen engel kelimesi neyi ifade etmektedir?

Berzah; iki alemin arası, kabir, dünya ile ahiret arası perde, sıkıntılı yer, iki yer arasındaki geçit demektir. Ölen insanların ruhları kıyamete kadar berzah aleminde bulunurlar. Berzah büyük ve manevi bir alemdir. Dindar olup cennetlik olanlar, berzah aleminde sevdikleri kimselerle ve iyi insanlarla görüşürler ve çok zevkli yaşarlar. Kıyamet koptuğunda Allah(C.C) bütün ruhları haşir meydanında cesetleri ile diriltip toplayacaktır.

Bu ayetten önceki ayette ölen bir kişinin Allah(C.C)'ın huzuruna çıktığında duyduğu pişmanlıkla geri dönmek istemesi ve buna izin verilmeyeceği anlatılıyor. "Ve bunun sonrasında "Onların önlerinde, diriltilip kaldırılacakları güne kadar bir engel vardır." İfadesi ile insanın öldükten sonra tekrar geri dünyaya gönderilmeyeceğini, gönderilse dahi zaten bu sadece kendisinin bir sözü olduğu belirtilmiş. Yani iş işten geçmiş, diriltilip kaldırılacakları güne kadarda bir engel vardır ve beklerler, hiç bir yere gidemezler.

11.4.08

23- Müminun Suresi (71 ... 80)

1 Yüce Allah(C.C); " Eğer hak, onların heva (istek ve tutku)larına uyacak olsaydı... " ayetiyle bizlere ne anlatmıştır?

"...Hayır, o, onlara hak ile gelmiş bulunmaktadır ve onların çoğu hakkı çirkin karşılıyorlar." Müminun suresinin 70. ayetinde, inkarcıların doğru yola inanmadıkları açıklanmıştır. insanlar hep kendi bildiklerinin gördüklerinin doğru olduğuna inanırlar. Başka birisi çıkıp gerçekten iyiyi, doğruyu gösterdiğinde kabullenmek istemezler. Onlar da kendi bildiklerini kabul ettirmeye çalışırlar. Allah(C.C) "eğer hak, onların hevalarına uyacak olsaydı hiç tartışmasız, gökler, yer ve bunların içinde olan herkes ve her şey bozulmaya uğrardı." ayetinde, hak yolun insanların bildiklerinden,istediklerinden çok daha üstün olduğunu, eğer onların istedikleri gibi olsaydı, mutlaka bir şeylerin bozulup, aksayacağını söylemiştir.

2 İnsanların çıkarlarının peşinde koştukları nasıl ifade edilmiştir?

"Yoksa sen onlardan haraç mı istiyorsun? İşte Rabbinin dünya ve ahiret armağanı daha hayırlıdır.. ". Bu ayette insanların kendi çıkarları peşinde koşarak Allah(C.C) rızasını gözetmedikleri vurgulanmaktadır. Allah(C.C), insana, başkaların rızasını gözeterek yapılan işin değil "Rabbinin yüzünü" dileyerek yapılan işin hayırlı olacağını anlatmıştır. Hem de bu hayır yalnızca dünya ile sınırlı kalmayıp ahireti de kapsamaktadır.

3 Zikir ne demektir ?


Zikir kelimesinin birçok anlamı vardır. "Hayır, biz onlara kendi şan ve şereflerini (zikirlerini) getirmiş bulunuyoruz" ayetinde geçen zikir kelimesi şan, şeref anlamında olmakla beraber,hak kitap olan Kur'an-ı Kerimden bahsedilmiştir.

4 "Dosdoğru yol" nedir?

"Gerçekten sen, onları dosdoğru olan bir yola çağırıyorsun." ayetiyle peygamberin, insanları uyarıp, onları Allah(C.C)'a iman edenlerle birlikte olmaya çağırdığı belirtiliyor. Ayette geçen "doğru yol", iman yoludur, Kalplerin samimi bir şekilde Allah(C.C)'a yönelmesidir.

5 Yoldan sapanlar kimlerdir?

Ahirete inanmayanlardır. Ayette şu şekilde ifade edilmektedir."Ancak ahirete inanmayanlar, şüphesiz yoldan sapanlardır."

6 Eğer Yüce Allah(C.C), ahirete inanmayanlara merhamet ederse nasıl bir sonuçla karşılaşacağını söylemiştir?

Taşkınlıkları içinde, şaşkınlıkla dolaşmalarını sürdüreceklerdir. Ayette şu şekilde geçmektedir ; "Eğer onlara merhamet eder ve onlara dokunan zararı gideriverirsek, taşkınlıkları içinde şaşkınca dolaşmalarını sürdürecekler."

7 Yüce Allah(C.C)'ın inkarcılara dünyada verdiği azap sonucunda, onların inancında bir değişiklik olmuş mudur?

Hayır, olmamıştır. Allah(C.C) ; " And olsun, onları azapla da yakaladık, fakat yine de Rablerine boyun eğmediler ve yakarıp - yalvarmadılar. Sonunda üzerlerine azabı şiddetli bir kapı açtığımızda, onlar bunun içinde şaşkına dönüp, umutlarını kaybettiler." buyurarak inkarcıların iyi yada kötü, hangi durumla karşılaşırlarsa karşılaşsınlar, cehennemi görmedikçe o acıyı hissetmedikçe inanmayacaklarını bildirmiştir.

8 Yüce Allah(C.C)'a çokça şükretmemiz gerekir. Bunlardan bazıları nelerdir?

Yüce Allah(C.C) bizi yaratıp-türetendir. Bizim için kulakları,gözleri ve gönülleri inşa edendir. Bunlar için çok şükretmemiz gerekmektedir.

9 Heva ne demektir?

Heva, "istek ve tutku" anlamına gelir.


10 Gece ile gündüzün ardarda gelişi ile anlatılan nedir?

Gece ile gündüzün ard arda gelişi, yani gecenin gündüzü, gündüzün geceyi sarıp örtmesi için kullanılan Arapça kelime "tekvir"dir. Bu kelimenin Türkçe karşılığı, "yuvarlak bir şeyin üzerine bir cisim sarmak"tır. Ayette, gecenin ve gündüzün ard arda gelişi konusunda verilen bilgi, aynı zamanda Dünya'nın biçimi konusunda kesin bir bilgi içermektedir. Aynı zamanda bu işlemin kesintisiz olarak birbirini örtme, birbiri ardından gelme durumu olduğu vurgulanmıştır. Yani 7. yüzyılda indirilen Kur'an'da, Dünya'nın yuvarlak olduğuna işaret edilmiştir.

11 Kur'an da soru cümleleri çokça yer almaktadır. Bunun nedeni ne olabilir ?

Allah(C.C), insanların iman etmesini kolaylaştırmak, ayetlerinin, hükümlerinin daha çok akılda kalmasını sağlamak için değişik üslûplar kullanmıştır. Kişi kendisine soru şeklinde bildirilen bir cümleyi düşünmek isteyecek ve bu aklında daha fazla yer edecektir.

23- Müminun Suresi (61 ... 70)

1 İnsan, kendisine verilen her işin altından kalkabilir mi?

Evet, Yüce Allah(C.C) "Hiç kimseye güç yetireceğinden fazlasını yüklemeyiz..." diyerek, insanların başlarına gelen her durumun, her olayın üstesinden gelebileceğini bildirmiştir. Allah(C.C) kullarına âdil bir şekilde davranandır. Allah(C.C) şöyle buyurmuştur; "elimizde hakkı söylemekte olan bir kitap vardır ve onlar hiçbir haksızlığa uğratılmazlar" .

2 Hayırlarda yarışmak ne demektir? Neden öne geçenler olarak tarif edilmiştir ?

Hayırlarda yarışmak yanlızca samimi inanç sahiplerine özel bir durumdur. Onlar karşılaştıkları her durumu Allah(C.C) rızasına cevirmeye çalışırlar. Yaptığı her işte Allah(C.C) rızasını gözeten, dünyanın süsü ve çekiciliği ile oyalanmayan bir mümin, yaptıklarının karşılığını Allah(C.C) katında alacağını bilir ve bunun umuduyla yaşar. Daima hayırlı işler yapmaya gayret eder ve ecirleri çoğalır. Böylelikle Allah(C.C) katında, daha az Allah(C.C) rızasını gözetenlerden öne geçmiş olur.

3 Kalplerin gaflet içinde olması ne demektir?

Birinci soruda bahsettiğimiz gibi Allah(C.C) hiç kimseye kaldırabileceğinden fazla sorumluluk yüklemez.Oysa insanlar başlarına can sıkıcı bir şey geldiğinde ya da daha önce karşılaşmadıkları bir durumla karşılaştıklarında sıkıntıya kapılırlar, üzülürler. Allah(C.C) ayetinde açık açık "Hiç kimseye güç yetireceğinden fazlasını yüklemeyiz" diyerek durumu bildirmiştir.Bu ayete rağmen "Neden benim başıma bunlar geldi, ben bunları haketmiyordum" diye yanlış bir düşünce içine girenler, "kalpleri gaflet içinde olanlar" olarak tanımlanmıştır. Halbuki her şeyin Allah(C.C)'tan geldiğini ve Allah(C.C)'ın bize zorluk vermeyeceğini, herkese kaldırabileceği kadarını verdiğini düşünüp buna inananlar, hiçbir zaman sıkıntıya düşmezler ve Allah(C.C)'ın ayetini hatırlayıp, sıkıntıdan,üzüntüden uzak kaldıkları için de Allah(C.C) katında bu davranışlarının karşılığını alırlar.

4 Feryad etmek ne demektir ?

Kişinin, başına gelen durumdan hoşnut olmaması sonucu bağırıp,çağırması anlamına gelmektedir.

5 İnkar edenlerin affedilmemelerinin sebeplerinden biri nedir ?

"Bugün feryad etmeyin, çünkü Bizden yardım göremezsiniz."," Gerçekten Benim ayetlerim size okunuyordu, fakat siz topuklarınız üzerinde geri dönüyordunuz","Buna (ayetlerime) karşı büyüklük taslayarak; gece vakti de hezeyanlar sergiliyordunuz." Bu üç ayetten de anladığımız gibi affedilmemenin sebepleri; feryad etmek, Allah(C.C)'ın ayetlerini uygulamamak ve büyüklük taslamaktır.

6 Kur'an'da yardımdan mahrum bırakılacakları söylenenler kimlerdir ?

Allah(C.C)'ın ayetleri okunurken aldırış etmeyenler, ayetlere ve Allah(C.C)'a inanmayanlar ve refah içinde şımarıklık yapanlar cehenneme atılacak ve orada yardımdan mahrum bırakılacaklardır.

7 Hezeyan ne demektir ?

Doğruluğu olmayan düşünce ve aklın ,mantığın almadığı davranış demektir.

8 Kişinin Kur'an'ı , üzerinde düşünmeden okuması yeterli midir?


"Onlar, yine de o sözü (Kur'an'ı) gereği gibi düşünmediler mi" ayetinde belirtildiği gibi, Kur'an okurken onu gereği gibi düşünerek, ayetleri teker teker, hazmederek, içimizde sindirerek okumamız gerekir. Bize yarar sağlayacak olan, Kur'an'ı bu şekilde okumamızdır.

9 Elçilere yapılan suçlamalardan birisi nedir ?

" Yahut: "Onda bir delilik var" mı diyorlar? Hayır, o, onlara hak ile gelmiş bulunmaktadır ve onların çoğu hakkı çirkin karşılıyorlar." ayetinde bildirildiği gibi inkar edenler iyice ileri gidip, elçileri delilikle suçlamışlardır.

9.4.08

23- Müminun Suresi (46 ... 60)

1 Allah(C.C)'ın, elçilerini ayetler dışında bir de mucizelerle göndermesinin sebebi ne olabilir ?

Allah(C.C), elçilerini dönemlerinin ihtiyaçlarına göre mucizelerle desteklemiştir. Örneğin Hz.İsa (AS), tıbbın gelişmiş olduğu bir topluluk içerisinde körleri bile iyileştirmiş, Hz.Musa (AS), Firavun'un en iyi ilizyonistlerine karşı asasını yılana dönüştürmek gibi olağanüstü bir mucize ile gelmiştir. Bunun gibi pek çok elçi, mucizelerle desteklenmiştir. Mucizeler, Allah(C.C)'ın insanlara karşı birer rahmetidir ve insanların inanabilmelerini sağlayan kolaylıklardır.

2 Firavun'un Hz. Musa'ya inanmamasının altında yatan en büyük neden nedir ?

Hz. Musa (AS), Firavun'un sarayında yetişmiştir. Bu nedenle Firavun Hz.Musa (AS) ya karşı rahat tavırlarla kibirlenmiştir.

3 Hidayete ermek ne demektir ?

Hidayet, doğruluk, doğruyu bulmak anlamlarına gelir. Hidayete ermek, Allah(C.C)'ın insana doğru yolu öğretmesi ve o yolda insanı sağlamlaştırmasıdır.

4 Neden Kuranda "Biz" kelimesi geçer?

Arapçaya özel bir durumdur. Kur'an'da geçen bir üslûp şeklidir. Ayrıca biz kelimesi yerine ben kelimesinin geçtiği bir çok ayet vardır.

5 İnsanlar tek bir inanç ve topluluk olarak mı yaratılmıştır?

Allah(C.C), "İşte sizin ümmetiniz bir tek ümmettir..." ayetinde de bildirdiği gibi insanları tek bir topluluk olarak yaratmıştır ama sonradan bölünmeler olmuştur. Bölünmeler insanların kendi elleri ile başlarına açtıkları problemlerdir.

6 Güzel ve temiz şeylerden yemek ne demektir?

Allah(C.C)'ın haram olarak nitelendirdiklerinden uzak durup helal olanlarından yemek demektir.

7 Gaflet içinde olanların durumu Kur'an'da nasıl anlatılmaktadır?

"İşlerini kendi aralarında farklı kitaplar halinde böldüler,her bir grup,kendi ellerinde olanla yetinip sevinmektedirler." ayetinde belirtilen şekilde davranan insanların gaflet içinde oldukları "Artık sen onları,belli bir süreye kadar kendi gafletleri içinde bırak" ayetinde bildirilmektedir.

8 Dünya hayatının nimetleri her zaman için insanı hayra mı götürür?

Hayır, "Onlar sanıyorlar mı ki kendilerine verdiğimiz mal ve çocuklarla onların hayırlarına koşuyoruz...." ayetinde ifade edildiği gibi Allah(C.C) insaları bazı durumlarda denemektedir.

9 Gerçek hayır nedir?

Gerçek hayır Allah(C.C)'a inanmak, O'nun yolunda olmaktır.

8.4.08

23- Müminun Suresi (31 ... 45)

1 Allah(C.C) topluluklara mutlaka elçi gönderir mi?

Allah(C.C), Kur'an'da pek çok ayette bildirdiği gibi her topluluğa kendi içinden elçiler göndermiştir. Biliyoruz ki herkes ölecek. Allah(C.C) herkese bir vesile ile imanı tanıtacaktır ve yeniden dirildiğinde hiç kimse "Bana birşey anlatan olmadı, ben aslında iman ederdim" diyemeyecek.

2 Elçiler yaşadıkları toplulukların içinden mi seçilir? Neden?

Elçilerin gönderildikleri toplumların içinden seçilmesindeki amaç; toplulukla birlikte uzun seneler geçirdiğinden, onların nasıl hitaplardan anlayacaklarını daha iyi bilirler, örf ve âdetlere varana kadar pek çok detaydan haberdardırlar. Böylelikle insanlarla iletişime geçmek daha rahat olacaktır. Ayetlerde de bildirildiği gibi : "Onlara içlerinden olan elçi...","onlara kardeşleri Hud'u yolladık" diyor yine Hz. Muhammed (SAV) için, "onlara açıklayasın diye Arapça Kuran yolladık" diyor.

3 İnkâr edenlerin elçilere karşı kullandıkları sinsi yöntemlerden birisi hangisidir?

İnkâr edenlerin önde gelenleri çoğunlukla kalabalığı ayaklandırmak amacı ile, ayette de belirtildiği gibi, "Bu, yediğinizden yiyen, içtiğinizden içen sizin gibi bir insandan başka birşey değildir." demektedirler. Bu bahane Kur'an'ın pek çok ayetinde tekrar edilmiştir.

4 Kur'an'da beddua geçer mi?

Beddua Kur'an'da inanmayanlar için kullanılmıştır. Örnek olarak: "İnanmayan millet, Rahmetten ırak olsun" ,"Haksızlık eden millet, Rahmetten ırak olsun" ayetleri verilebilir.

5 Toplulukların süresi belirlenmiş bir ömürleri var mıdır?

Allah(C.C) herşeyi, herkesi belli bir ecelle, kaderle yaratmıştır. Kişi kaderini yaşar ve doğması gerektiğinde doğduğu gibi, ölmesi gerektiğinde de ölür. Hiç kimse ölümünü ne bir saniye ileri ne de bir saniye geri alamaz. Allah(C.C) katında herşey bir kitapta yazılıdır.

6 Elçilerin görevlendiriliş amaçları nedir ?

Elçiler Allah(C.C)'ın varlığını, birliğini, yüceliğini anlamamıza vesile olmaları için görevlendirilmişlerdir. Ahirette huzur bulabilmemiz ve Allah(C.C)'ın salih kullarından olabilmemiz, salih amellerde bulunabilmemiz için bizlere yol göstermişlerdir.

7 Beşer ne demektir?

İnsan anlamına gelmektedir.

8 Yeryüzünde refah içinde yaşamak sadece samimi bir şekilde inananlara özel bir durum mudur?

Hayır, Allah(C.C) dilediği kişinin rızkını çoğaltabilir. Eğer müslüman olmayan bir kişi refah içinde yaşıyorsa bu onun için deneme konusudur. Allah(C.C); mal, şan, şöhret, çocuk ile sık sık insanı deneyeceğini Kur'an'da zaten bildirmiştir.

10 Heyhat ne demektir?

"Fakat ne gelir ki elden" anlamında kullanılan bir ünlem kelimesidir.

11 İnsanların bir delilik veya bir saçmalık olarak gördükleri dinin temel inançlarından birisi nedir?

"Öldüğünüz, toprak ve kemik yığını olduğunuz zaman tekrar dirilmenizle sizi tehdit mi ediyor? " "Oysa tehdit edildiğiniz şey ne kadar, hem de ne kadar uzak!" "Hayat ancak bu dünyadakidir. Ölürüz ve yaşarız; tekrar diriltilmeyiz." ayetlerinden de anladığımız üzere inkarcılar, yeniden dirilişe inanmazlar ve bunu çok uzak görürler. Halbuki "diriliş", şu yaşadığımız an kadar gerçektir.

12 İnkar edenler neden ahirete inanmakta güçlük çekerler, dünya süsüyle aldanmayı tercih ederler ?

İnkar edenlerin içinde bitip tükenmek bilmeyen bir doyumsuzluk mevcuttur. Hep daha iyisini ya da daha farklısını arzulamakta, sürekli yapılan işlerden sıkılmaktadırlar. Ölmek onlar için yeniden diriliş anlamına değil tümüyle yokoluş anlamına gelmektedir. Belki de ölmeden yapabilecekleri herşeyi yapmaya çalışıyorlardır, ancak onlar dünyanın süsüne gömüldükçe gerçekleri anlamaktan da o kadar uzaklaşmaktadırlar.

13 Allah(C.C)'ın cezalandırması yalnızca inanmayanları cehenneme atacağını bildirmesiyle sınırlı mıdır?

" " Az sonra pişman olacaklar" buyurdu.Gerçekten, onları bir çığlık yakaladı ve onları süprüntü yığını haline getirdik." ayetlerinde Allah(C.C) zulmeden bir topluluğun başına dünya hayatında gelen bir felaketi anlatmıştır. Yani Allah(C.C) yanlızca inkarcılara ahirette değil dünyada da azabı tattırmış, onları kötü bir sonla karşılaştırmış ve alemlere ibret konusu yapmıştır.

14 Kader ne demektir ?

Allah(C.C) insanı yaratırken onun neler yaşayacağını, neler yapacağını, ne yiyip ne yemeyeceğini, kimlerle arkadaşlık yapacağını, ne zaman hastalanacağını bile bellirlemiştir. İşte daha biz doğarken belli olan bu detaylar bizim kaderimizdir. İnsan kaderinde yazılmış olan hiçbir şeyi değiştiremez. (kader ile ilgili espri yapmak, sitemkar cümleler kurarak söylenmek de bu yüzden hoş bir davranış değildir.)

15 Tespit edilmiş ecel ne demektir ?

İnsanın kaderinde ne zaman öleceği de yer almaktadır. İşte bu onun tespit edilmiş ecelidir.

16 Kibir ne demektir ? İnsan neden kibirli olur ? Bu doğru bir davranış mıdır ?

Kibir kişinin kendine "benlik" vermesidir. Benlik bazen üstün görme, bazen şımarıklık, bazen üfleme gibi çok farklı şekillerde ortaya çıkar. Mesela insan öfledikçe sanki olaylar kendi elindeymiş de o yüzden işler ters gitmiş gibi düşünmüş olur. Oysa yapılması gereken sadece çaba harcamak ve başa gelenden razı olmaktır. Çünkü olayı Allah(C.C) takdir eder.

17 Müminun sûresinin başından beri vurgulandığı üzere, inkar edip zulmeden bir topluğun sonu ne olacaktır?

Hem acı bir azaba uğrayacaklar, hem lanetlenecekler, hem de sonsuz bir azap çekeceklerdir.

18 Allah(C.C) bizim ona kulluk etmemize ihtiyaç duyar mı ? Neden bize O'na inanmamız için elçiler ve kitaplar göndermiştir ?

Rabbimiz hiçbir şeye ihtiyacı olmayandır. O herşeyi yoktan yaratmıştır, O Daim'dir, Gani'dir. Allah(C.C)'ın bize elçiler göndermesindeki sebep, O'na inanmamıza Allah(C.C)'ın ihtiyaç duyması değil bizim ihtiyaç duymamızdır.Biz Allah(C.C)'a ibadet etmekle, O'na inanmakla yanlızca kendimize yarar sağlamaktayız. Bu sayede cennete ya da cehenneme gideceğimiz belli olacaktır. Bu sebep ile Allah(C.C) bize kolaylık vermek için elçilerini ve kitaplarını yollamıştır.

23- Müminun Suresi (17 ... 30)

1 Gâfil ne demektir ?

"Dalgın, Uykulu" demektir. İnsan Allah(C.C) rızasını unutup yaşarsa adeta uyuklayan
şuursuz biri gibi olur. Bu nedenle bu benzetme yapılır.

2 Üstünüze yedi yol yarattık derken anlatılmak istenen nedir?

Âyette geçen yedi yoldan maksat, yedi kat göktür. Arapçada, üst üste bulunan şeylere tarik/yol denilir. Yedi kat gök, yedi yol olarak ifade edilmiştir. Bununla, yedi kat göğün -insanların bakış açısına göre- aşağıdan yukarıya doğru üst üste olan konumlarına dikkat çekilmiştir. 1400 yıl öncesinin zamanın teknolojik imkanları düşünüldüğünde, göğün yedi kat oluşunun bildirilişi yalnızca Allah(C.C)'ın bildirmesi ile olur, bunun başka bir açıklaması olamaz. Göğün Yedi kat oluşunun bildirilmesi de bu sebeple bir Kur'an mucizesidir. Kur'an'ın Yüce Allah(C.C)'ın sözü olduğunun kesin bir kanıtıdır.

3 18. ayette anlatılan Kur'an mucisesi Nedir ? Neden Bir Kur'an Mucizesidir?

"Biz gökten belli bir miktarda su indirdik ve onu yeryüzünde yerleştirdik; şüphesiz Biz onu (kurutup) giderme gücüne de sahibiz." Ayetinde Allah(C.C), yeryüzüne belirli bir miktarda su indirdiğini ve bunu yeryüzüne yerleştirdiğini bildiriyor. Günümüzün teknolojisi ile yapılan araştırmalarda yeryüzündeki su miktarı 1.38x1018 tondur ve buharlaşmalar yeniden yağmalar sonucunda bu sayıda bir değişiklik meydana gelmez Allah(C.C) bu su miktarını daima korur. Ama dilersede bir anda hepsini giderme gücüne sahiptir. Bu ayetin bir Kur'an mucizesi olmasına sebep 1400 yıl önce yeryüzünde ne kadar su olduğunu ve bu miktarın sabit kalıp kalmadığını kimse bilemezdi. Kur'an Yüce Allah(C.C)'ın hak sözüdür.

4 Suyun önemine nasıl dikkat çekilmiştir?

Su insanın başlıca yaşam kaynağıdır. Kanın %92'si, kemiklerin %22'si, beynin ve kasların %75'i sudur. Ayrıca su ile dışarıda gördüğümüz şu kara kuru toprağın içinden türlü türlü renklerde, farklı farklı tadlarda çeşitli meyveler yetişmekte ve bizlere sunulmaktadır. Allah bize Su gibi bir nimeti vermekle büyük merhamette bulunmuştur.Ayette de geçtiği gibi hurmanın, üzümün, bahçe ve bağın gelişmesi için suya ihtiyacı vardır.

5 Tur-i Sina Nedir?

Mısırda bulunan ve Hz. Musa(A.S)'nın Allah(C.C)'tan vahiy aldığı dağdır.

6 Allah insanları türlü şekillerde rızıklandırdığını nasıl açıklamıştır?

Allah(C.C) su ile hurmalıklardan, üzümlüklerden yemişlerden bize rızıklar verdiğini bildirmekle birlikte hayvanları da bize sunduğunu, onların etinden ve karınlarındaki sütlerden faydalanabilmemizi nasip ettiğini açık bir şekilde bildirmiştir.

7 Allah(C.C) bizlere hayvanları nimet olarak vermekle onlardan nasıl faydalanmamızı sağlamıştır?

Yüce Allah(C.C) hayvanların etinden sütünden yararlanabildiğimiz gibi yolculuk esnasında bizleri taşıdıklarını da bildirmiştir.

8 Elçi ne demektir?

Kelime anlamı aracılık yapan,aracı anlamına gelir.Allah'(C.C)ın sözlerini başkalarına duyuran anlatan kişiler Allah(C.C)'ın elçisi olur.

9 Allah(C.C) neden bizlere elçilerini göndermiştir?

Allah(C.C) insanlara merhamet etmiş ve O'nun varlığını, birliğini anlayabilmemiz için elçiler göndermiştir. Bu elçiler bizleri uyarmaya, doğru yolu göstermeye çalışmışlardır.

10 Kur'an'da elçilere baş kaldıranların genelde kavimin önde gelenlerinden olduğu söylenmektedir. Sizce bunun nedeni ne olabilir?

Önde gelen kişi , bir toplulukta en çok sözü dinlenilen kişi olarak da düşünülebilir. Kişiyi eğer herkes sayıyorsa bir böbürlenme bir kibir kaplar içini ister istemez. Elçiler; " Allah(C.C) yücedir, tek ilah O'dur" dedikçe de bunu kibirle karşılarlar ve kabullenmek istemezler. Ayrıca bunun dışında önde gelen kişinin inkar edişi diğer insanlar için bir denenme konusu oluşturabilir. Bugüne kadar onun dediği herşey yapılmışken, sözü dinlenmişken, daha önce hiç ön plana çıkmamış, bizim gibi olan, sessiz sakin bir beşere mi inanacağız diye düşünebilir ve küfre sapabilirler.

11 Elçiler yerine melekler gönderebilirdi Allah(C.C) ama bunu tercih etmemiştir. Melekler gönderilmiş olsaydı iman edenlerin sayısında bir artış yada azalma olur muydu ? Neden ?

Melekler gönderilseydi değişen bir şey olmazdı çünkü inkar edenler peygamberlerimizin mucizelerini gördüklerinde de şaşırıp tekrar inkar edebiliyorlardı.Melekler olsaydı değişen hiçbir şey olmazdı.Tabiki her şeyin en doğrusunu Allah(C.C) bilir.

12 İnkarcıların çoğu neden elçilere inanmamaktadır? Bahaneleri nedir?

Gönderilen elçiler daha önce o topluluk içinde yaşamış olan kişilerdir. İnkar edenler ise elçinin delirmiş olduğunu daha önce sessiz sedasız bir insan olduğunu öne atıp inanmak istememişlerdir. Başka insanları da, aynı suyu içtikleri ve aynı yemekleri yedikleri halde nasıl olur da aralarında bir fark oluşabileceğini, bunun mantıksız olduğunu iddia ederek kışkırtmaya çalışmaktadırlar.

13 Kur'an'da açık açık yazan ayetlere rağmen çoğu kişi uygulamada güçlük çeker. 24. Ayette de bahsedildiği üzere bunun nedeni nedir?

Ayette geçen "Hem biz geçmiş atalarımızdan da bunu işitmiş değiliz" cümlesi insanların daha çok ellerindeki kaynakları değerlendirerek değil de etrafındaki insanları gözlemleyerek ve onların sözlerini dinleyerek davrandıklarını açıklamaktadır. Şimdi bile Kur'an'da yazan açık bir hüküm; Allah(C.C)'a, elçilerine ve Kur'an'a inanan ama Kur'an okumayan bir insana anlatıldığında. "Ben dedemden/ninemden böyle görmedim" diyerek karşılık verebilmektedir. Unutulmamalıdır ki Allah(C.C)'ın hak sözü varken başka bir kaynak edinmek oldukça yanlıştır.

14 Hz. Nuh'un daha önce gemi yapmak gibi bir tecrübesi olmadığı halde her hayvandan ikişer çift alabilecek kadar büyük bir gemi yapabilmesi normal midir ? Bunu nasıl başarmıştır?

Bunda şüphesiz büyük bir mucize vardır. Allah(C.C) dinine yardım edene yardımcı olduğunu Kur'an'da pek çok ayette bildirmiştir. Hz. Nuh gemiyi Allah(C.C)'ın ona olan vahyi ile kolayca yapmayı başarmıştır.

15 Zulmedenler kelimesi ile kimlerden bahsedilmiştir?

Allah(C.C)'ın varlığına inanmayıp, elçiyi yalanlayanlar Kur'an'da zulmedenler olarak geçmektedirler. Şüphesiz acı bir azap onları yakalayacaktır.

16 30. ayette geçtiği üzere, İnsanın yaradılış amacı nedir?

Allah(C.C) insanları denenmeden geçirmek amacıyla yaratmıştır. Kimin kimden daha üstün olduğunu, kimin daha çok Allah(C.C) rızasını gözettiğini belirlemek için yaratmıştır.

3.4.08

23- Müminun Suresi (1 ... 16)

1 Müminun ne demektir?

Arapça "el-Müminûn", Türkçe tam karşılığı "inananlar" demektir.

2 Neden sûrenin ismi müminun sûresidir?

Sûre isimleri insanlar tarafından belirlemiştir.Müminun sûresi de, adını, birinci âyette geçen "el-Mü'minûn" kelimesinden almıştır.Müşriklere son uyarı niteliğindeki bu sûrede, müminlerin zafere ulaşacakları, kötülerin cezaya çarptırılacağı konu edilmektedir.

3 Mümin ne demektir? Mümin kişinin özellikleri ne olmalıdır?

Mümin, "inanan kişi" demektir. Kur'an'da hristiyan ve yahudiler için de aynı kelime kullanılmıştır. Kavram olarak mümin kelimesi; Allah(C.C)'a, elçilerine ve Allah(C.C)'ın varlığını ve birliğini kabul etmemiz için elçilere vahyedilen kitaplara, gönülden ve katıksız bir şeklide inanan kişi anlamına gelir.
Sûrede belirtildiği üzere Mümin kişinin özellikleri ;
"namazlarında hûşû içinde olanlardır"
"'tümüyle boş şeylerden yüz çevirenlerdir"
"zekata ilişkin (söz ve görevlerini mutlaka) yerine getirenlerdir"
"ırzlarını koruyanlardır"
"emanetlerine ve ahidlerine riayet edenlerdir"
"namazlarını da (titizlikle) koruyanlardır"

4 Felah ne demektir?

Felah kelimesi, rahatlık,esenlik mutluluk ve huzur anlamına gelmektedir. Gün içerisinde ezan saatlerinde de bu kelimeyi oldukça sık duymaktayız.(Haydi felaha haydi felaha.) Kur'an'da felah bulacak kişiler olarak yalnızca müslümanlar müjdelenmektedir. Çünkü, samimi bir müslüman, dünya hayatının sebep olduğu "küçüklü büyüklü pek çok sıkıntıdan arınıp rahatlamıştır". Örneğin, her şeyin Allah(C.C)'ın kontrolünde olduğu inancı ancak samimi inançlı kişilerde olur. Bu inanç ile bir müslüman kaybettiklerine üzülmez, kazandıkları ile şımarmaz. Müslüman sabırlı ve merhametli olduğu için, dünya hayatında başına gelebilecek pek çok olumsuz olaydan, kavga, bağırıp çağırmalar, bol dertli,sıkıntılı kasvetli hayat anlayışlarından otomatik olarak kurtulmuş olur. Müslüman çalışkan olduğu için dünyada tembellik nedeni ile oluşabilecek maddi sıkıntılardan da yine kurtulacaktır. Kısacası "maddi" olan güncel pek çok sıkıntı müslümanlarda neredeyse hiç yoktur. Ayrıca bir müslüman manevi olarak herkesin üstünde bir psikoloji ile yaşar. Çünkü her şeyin Yaratıcısı, Yüce Allah(C.C)'ın sonsuz kudreti kendisi ile birliktedir.

5 Müminler neden felah bulmuşlardır?

Allah(C.C), samimi inanç sahiplerini cennet ile müjdelemiştir. Bu müjde ancak inanç sahiplerine özeldir. Cennette de esenlik mutluluk huzur olduğu için inananların felah buldukları ayrıca söylenebilir.

6 Hûşu ne demektir?

Sözlük anlamı itibari ile korkmak, itaat etmek, tevazu göstermek, boyun eğmek demektir. Allah(C.C)'ın azameti karşısındaki korkumuzu, bükülüşümüzu, alçalışımızı, sessiz sedasız duruşumuzu tam olarak betimleyen bir kelimedir "HÛŞU".

7 Hûşu ile ilgili detay neden verilmemiştir?

Yüce Allah(C.C), Kur'an-ı Kerim ayetlerini, toplumsal gerçeklere ve insanların psikolojilerine göre göndermiştir. İnsanlar "saygılı ol", "boynu eğik dur", "dikkatini dağıtma" şeklindeki uyarılara karşı ne yapacaklarını zaten bilmektedirler. Bu tip uyarılar kültürel farklılıklara göre de çok az değişkenlik gösterir. Bu nedenle Kur'an'da sadece hûşu değil, bir çok kelime ve kavram gereksiz detaylandırmalardan kaçınılarak anlatılmıştır.

8 Zekât ne demektir?

Kelime anlamı itibariyle zekât temizlik, artmak, bereketli olmak iyi ve düzgün olmak mânâsına gelir. Dini anlamı itibari ile ise Allah(C.C)'ın farz olarak bildirdiği ve bizi rızıklandırdıklarından, ihtiyacı olanlara Allah(C.C)'a inancı olup, durumu iyi olmayanlara yapılan yardımdır.

9 Irzını korumanın anlamı nedir?

Irz korumak, Allah(C.C)'ın din içindeki tarifi dışında kalan, her tür kadın erkek ilişkisi için, geçerli sınırları korumaktır. Allah(C.C) Kur'an'da, pek çok yerde farklı tip uyarılarla ırz korumadan ve namustan bahsetmektedir. Örneğin Kur'an'da; "şeytan sizin de elbiselerinizi sıyırmasın" şeklinde bir uyarı vardır. Bu tip kısa uyarıların ve benzetmelerin her biri, insanların "açıklığını, kıyafet seçimlerini, kadın erkek ilişkisine bakışlarını" anlatmaktadır. Farklı tip uyarılarla, konunun önemi çeşitlendirilerek vurgulanmıştır.

10 Kişinin sağ ellerinin mâlik oldukları ne demektir?

"Sağ el" arapçaya özeldir ve Kur'an'da değer bulmuş bir benzetmedir. Sağ elin kavramsal anlamı, "güç ve iktidar"dır. İnsanlar elleri olmadan kendi işlerini göremez duruma geldikleri için "sağ el" tabiri kuvvet ifadeleri için kullanılmıştır. "Sağ elin mâlik olması" ise, güç ve kudretimizle bakımını üstlendiğimiz, muhtaç insanları ifade etmektedir. Cariyelik buna örnek gösterilebilir. Cariyeler arabistandaki öksüz, yetim ya da yardıma muhtaç kızların, güç ve imkan sahibi kişiler tarafından evlerine alınıp bakımlarını üstlenmeleri için çıkarılmış bir gelenektir. Daha sonra Allah(C.C), Kur'an ayetleri ile cariyelere bir çok hukuksal hak vermiş ve bu kızların cariyelik adı altında sömürülmelerini engellemiştir. Bu konu günümüzde pek çok insan tarafından suistimal edilmektedir.

11 Kulun ibadetini erteleme ya da o vakitte yerine getirememe gibi bir lüksü olabilir mi?

Allah(C.C) kullarının, ibadetlerini vaktinde yerine getirenler olduğunu ayette de açıkça belirtmiştir. Makyajım var silemedim bu vakti kılmayayım, çarşıdayım camide abdest alamam kılmayayım gibi bir lüks yoktur, olmamalıdır. Unutulmamalıdır ki bize bu dünyada süslü ve çekici gösterilen, Allah(C.C) rızasından uzaklaşmamıza sebep olan herşey şeytanın birer oyunudur. Şeytana uymadan, ibadetimizi yerine getirmek, vicdanımızı dinlemek, bizim için hayra vesile olacaktır.

12 Allah(C.C)'ın hükümlerinin dışında yol arayanlar Kur'an'da nasıl nitelendirilirler?

Allah(C.C), Kur'an'da içerisinde bulunmamız gereken sınırları gayet açık, net bir şekilde belirtmiştir. Biz müminler olarak bu sınırlara uymak hükümleri yerine getirmek durumundayız. Sorgulama içerisine girerek işine geleni yapıp işine gelmeyeni kıvırarak yapmak zaten müslümanların yapabileceği bir davranış değildir. Mümin olmayan kişiler için "onlar sınırı çiğneyenlerdir" denilmiş ve Kur'an'da pek çok yerde onların acı bir azapla yakalanacakları sık sık belirtilmiştir.

13 Cennetteki yerlerden birinin ismi nedir? Anlamı nedir?

Âyette de belirtildiği gibi cennetteki yerlerden birinin ismi Firdevs olarak geçmektedir. Firdevs, bostan demektir. Fakat değişik bostanlarda bulunan her çeşit ağacı, çiçekleri ve benzer bitkileri bulundurduğu için Firdevs'in seçkin bir özelliği vardır. Onun için en üstün diye nitelendirilmektedir.

14 İnsan ilk ne'den yaratılmıştır?

Çamurdan yaratılmıştır.

15 And olsun kelimesi neden kullanılır?Ve ne demektir?

Bir olayın,işin mutlaka gerçekleşeceğini daha da vurgulayarak belirtmek amacı ile kullanılmaktadır. Allah(C.C) şahidim olsun ki anlamındadır.

16 İnsanın yaratılışı ile ilgili Kur'an mucizesi hangisidir? Neden bu bir Kur'an mucizesidir?
İnsanın oluşum evreleri bu âyet içerisinde sırası ile anlatılmıştır. "Çamurdan bir damla su, ardından yapışıp tutunan bir parça (alak), ardından bir parça et, sonra kemikleşme ve yeni bir yaratılış" sırası ile anlatılan insanın doğumu günümüz teknolojisi ile gözlemlenebilmektedir ve Kur'an sırası ile aynıdır. Bu apaçık bir Kur'an mucizesidir. 1400 yıl önce gözlemenin ve anlayabilmenin mümkün olmadığı bir zamanda böyle bir yazının yazılması açıktır ki hiçbir insanın yapabileceği bir iş değildir. Kur'an Yüce Allah(C.C)'ın sözüdür.

17 İnsanın yaratılış aşamaları anlatıldıktan sonra 15. ve 16. âyetlerde ölüp dirilmeye nasıl vurgu yapılmıştır?

15. ve 16. âyetlere kadar anlatılan kısım insanın doğum aşamalarıdır. Dikkatli bakıldığında görülecektir ki, 15. âyete kadar olan kısım, günümüz bilimi ile bire bir aynıdır ve gözlemlenebilen kesin gerçeklerdir. 15. âyette bahsedilen ölüm de, bilindiği gibi kesin bir doğrudur. Öyleyse görülemeyen tek bir detay 16. ayetteki dirilişimizdir. Bu âyetlerdeki vurgu şudur : "Buraya kadar olan kısım bir Kur'an mucizesi olarak apaçık doğruyken acaba sadece 16. ayette bir yanılma olabilir mi? Yani bu kısma kadar her şey apaçık şekilde bilinmişken bundan sonraki tek aşama bilinememiş olabilirmi?" Elbette bu mümkün değildir. Nasıl ki insanın doğum aşamalarını anlatan Kur'an mucizesi günümüz teknolojisi ile ancak anlaşılabilmiştir, aynı şekilde ölümden sonraki dirilme de ölünce anlaşılacak, kesin bir gerçektir.

18 Başka bir yaratıcı olmadığı halde neden "yaratıcıların en güzeli Allah" denilmiştir?

Kur'an, çok çeşitli Arap edebiyatına has benzetme ve tabirlerle süslenmiş, Kutsal ve Özel bir kitaptır. Kur'an'da bunun sayısız örneğine rastalanır. ("Allah'ın boyasından daha güzel boya var mı" meâlindeki ayet gibi). Bu nedenle Kur'an tabirlerini dikkatli düşünmek ve verilen mesajı iyi anlamak gerekir. "Yaratıcıların en güzeli Allah" tabiri, eğer insanların yaptıkları da bir yaratma kabul edilirse, örneğin kumdan cam , camdan da vazo yapmak gibi, insanlar tarafından yapılmış hangi iş ve oluşum Allah(C.C)'ın yaratmasına benzemektedir? Örneğin Kur'an ifadesi ile "insan için yalnızca bir ağaç yapmak mümkün müdür?" İnsan öylesine acizdir ki, muhtaç olduğu yiyeceği ve içeceği suyu bile üretememektedir. Bunlar olmazsa da 1-2 gün içinde ölecektir. Açıktır ki bir başka "Yaratıcı" yoktur. İşte bu âyet, düşünceye teşvik edip, kıyaslamamızı kolaylaştırmak için "Kur'an-i bir üslup"tur. Bu nedenle âyetler değerlendirilirken ve hüküm çıkarılırken yalnızca cümle ya da kelimelere bakılmamalıdır.