6.5.08

16- Nahl Suresi (61 ... 70)

1 Allah'ın merhametli olduğu nasıl örnek verilerek açıklanmıştır?

Allah(C.C) merhameti, bağışlaması bol olandır. Kul hata yaptığı zaman Allah(C.C) onu hemen cezalandırmaz, sorguya çekmez. Yaptığından pişman olup bir daha tekrarlamaması için, salih amellerde bulunup, cehennemden kurtulması için belli bir süreye kadar sınanmaya devam edilmektedir. Eğer Allah(C.C) kullarını yaptıkları en ufak bir hatadan dolayı azaplandıracak olsa, hatasız kul olmayacağından, hatasızlık Allah(C.C)'a mahsus olduğundan dolayı herkes cehenneme giderdi. Ayette şu şekilde bildirilir "Eğer Allah, insanları zulümleri nedeniyle sorguya çekecek olsaydı, onun üstünde (yeryüzünde) canlılardan hiçbir şey bırakmazdı; ancak onları adı konulmuş bir süreye kadar ertelemektedir."

2 Bal arısına Allah(C.C) ne vahyetmiştir?

"Rabbin bal arısına vahyetti: Dağlarda, ağaçlarda ve onların kurdukları çardaklarda kendine evler edin. Sonra meyvelerin tümünden ye, böylece Rabbinin sana kolaylaştırdığı yollarda yürü-uçuver." ayetinde belirtildiği gibi Allah(C.C) bal arısının insanlara hizmet etmesi için neler yapması gerektiğini vahyetmiştir. Balarısına vahyedilen sadece bunlarla da sınırlı değildir. Bal arıları peteklerindeki tasarımı, kovandaki hayatın nasıl işleyeceğini, birbirleri ile nasıl haberleşeceklerini yine Allah(C.C)'ın vahyi sonucunda öğrenmişlerdir.

3 Hayvanlarda bizim için ne gibi öğütler vardır?

Küçücük karıncalar, örümcekler, kocaman bir fil… hepsi de Allah(C.C)'ın varlığını ispatlamak için başlı başına bir delildir aslında. İneklerin karınlarından içtiğimiz süt, arıların bizim için türlü çiçeklerden polenler toplayıp yaptığı bal ve bunlar gibi nice örnek. Allah(C.C)'ın da ayette bildirdiği gibi hayvanlardaki mucizelerde düşünen insanlar için türlü dersler vardır; "Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, onda insanlar için bir şifa vardır. Şüphesiz düşünen bir topluluk için gerçekten bunda bir ayet vardır. "

4 "Ömrün en aşağı ucuna çevrilmek" ne demektir?

İnsanlar yaşlılık dönemlerinde daha çok unutkan olmaya başlarlar. Her şeyi unuturlar. Yüce Allah(C.C); "sizden kimi de, bildikten sonra bir şey bilmesin diye, ömrün en aşağı ucuna (yaşlılığa) geri çevrilir." buyurarak bizlere durumu bildirmiştir. Ömrünün en aşağı ucuna çevrilmek yaşlılık olarak geçmektedir ama şu şekilde de düşünülebilir; "İnsanlar çocukluk ve bebeklik dönemlerinde bir şey hatırlamazlar, olayların bilincine varamazlar. Ömrün en aşağı ucuna çevrilmek de aslında bedenimiz yaşlılık içerisinde iken aklımızın çocukluk, bebeklik dönemlerine doğru bir gerileyiş içerisine girmesidir."

16- Nahl Suresi (51 ... 60)

1 İtaat nedir?

Uyma, dinleme, alınan emre göre hareket etme anlamında bir terim. Arapçada "ta, va, a" fiilinden türemiş bir mastar. Inkiyâd ile es anlamlıdır. Bunun karşıtı, adem-i itaattir ki, itaatsizlik, serkeşlik ve muhalefet anlamına gelir.

2 Kişi dünya hayatında kazandıklarını kendisi mi elde etmiştir? "

Nimet olarak size ulaşan ne varsa, Allah'tandır" ayetinden de açıkça anladığımız gibi bizim elimize geçen ne olursa olsun onu bize Allah(C.C) nasip etmiştir. Kalbi imanı tatmamış kişiler, zenginliklerini anlatırlarken "hiçbir şeyim yoktu çok çalıştım kazandım" diyerek, bunun Allah(C.C)'tan geldiğinin farkına varmayarak büyük yanılgıya düşerler.

3 "Allah'a karşı düzmekte olduklarınızdan dolayı mutlaka sorguya çekileceksiniz" ayetinde anlatılmak istenen nedir?


Allah(C.C)'ın birliğini kabul etmeyenlere bu ayette, Yüce Allah(C.C) sorguya çekileceklerini kesinlik ile pekiştirerek vurgulamıştır.

4 Kız çocuklarına verilen hüküm nedir? Allah bu hükümlere karşı nasıl uyarır?

Cahiliye Arapları kendilerinin kız çocukları olmasını istemiyorlardı. Çünkü onlar kız çocukları olduğu için yadırganmaktan ve fakirlikten korkuyorlardı. Zira kız çocukları ne savaşabilir ne de kazanç getirebilirlerdi. Bazen bir düşman saldırısı sırasında esir düşerler ve utanç aracı olurlardı. Veya ailelerine bir yük olarak yaşar, fakirliğe neden olurlardı. Bu yüzden kız çocuklarını öldürüyor yada diri diri gömüyorlardı. Allah(C.C) verdikleri hükmün çok kötü olduğunu ayette şu şekilde bildirmiştir." Kendisine verilen müjdenin kötülüğünden dolayı topluluktan gizlenir; onu aşağılanarak tutacak mı, yoksa toprağa gömecek mi? Bak, verdikleri hüküm ne kötüdür?"

5.5.08

16- Nahl Suresi (41 ... 50)

1 Tevekkül ne demektir?

Tevekkül, yeryüzündeki tüm olayların Allah(C.C.)'ın kontrolünde gerçekleştiğini, O dilemeden hiç kimsenin kendisine yarar veya zarar dokunduramayacağını bilen insanın, Allah(C.C.)'a güvenip dayanmasıdır. Müminler Allah(C.C)'ın herşeye güç yetiren olduğunu, O'nun tek bir "Ol" demesiyle herşeyin gerçekleşmesinin mümkün olduğunu bilirler ve karşılaştıkları zorluklarda asla ümitsizliğe kapılmazlar. Ne şartlar altında olursa olsun Allah(C.C.)'ın kendilerine mutlaka yardım edeceğini, dünyada ve ahirette kolaylık dileyeceğini bilirler. Bundan kaynaklanan bir iç huzur ve neşe içerisinde yaşamlarını sürdürürler.

2 Allah (C.C.) 'a sadece insanlar mı secde eder?

Hayır, tüm yaratılanlar Allah (C.C.)'a secde etmektedirler. Ayette şu şekilde ifade edilmiştir. "Göklerde ve yerde olan ne varsa, canlılar ve melekler Allah'a secde ederler ve onlar büyüklük taslamazlar."

3 Kur'an'da gölgelerle ilgili ne anlatılmıştır?

Kur'an'da "Gölgelerin Allah(C.C)'a secde etmesi" öğüt almasını bilen insanlar için bir örnektir. Allah(C.C)'ın yarattığı her şey O'na secde ederken, varlığını ve birliğini kabul ederken hala inkarcılar diretmekte, Allah(C.C)'ın kudretini anlayamamaktadırlar."Allah'ın herhangi bir şeyden yarattığına bakmıyorlar mı? Onun gölgeleri küçülerek sağdan ve soldan Allah'a secde eder vaziyette döner."

4 Canlıların ve meleklerin emrolundukları şey nedir?

Bütün canlıların kalbi, yaradılışları gereği yalnızca Allah(C.C)'ın zikri ile Allah(C.C)'a iman ile tatmin olur. Yani canlılar Allah(C.C)'a iman etmek ile ona secde etmek ile daima Allah(C.C)'ı tesbih edip yüceltmek ile emrolunmuşlardır. "Üstlerinden (her an bir azap göndermeye kadir olan) Rablerinden korkarlar ve emrolundukları şeyi yaparlar."