6.5.08

16- Nahl Suresi (51 ... 60)

1 İtaat nedir?

Uyma, dinleme, alınan emre göre hareket etme anlamında bir terim. Arapçada "ta, va, a" fiilinden türemiş bir mastar. Inkiyâd ile es anlamlıdır. Bunun karşıtı, adem-i itaattir ki, itaatsizlik, serkeşlik ve muhalefet anlamına gelir.

2 Kişi dünya hayatında kazandıklarını kendisi mi elde etmiştir? "

Nimet olarak size ulaşan ne varsa, Allah'tandır" ayetinden de açıkça anladığımız gibi bizim elimize geçen ne olursa olsun onu bize Allah(C.C) nasip etmiştir. Kalbi imanı tatmamış kişiler, zenginliklerini anlatırlarken "hiçbir şeyim yoktu çok çalıştım kazandım" diyerek, bunun Allah(C.C)'tan geldiğinin farkına varmayarak büyük yanılgıya düşerler.

3 "Allah'a karşı düzmekte olduklarınızdan dolayı mutlaka sorguya çekileceksiniz" ayetinde anlatılmak istenen nedir?


Allah(C.C)'ın birliğini kabul etmeyenlere bu ayette, Yüce Allah(C.C) sorguya çekileceklerini kesinlik ile pekiştirerek vurgulamıştır.

4 Kız çocuklarına verilen hüküm nedir? Allah bu hükümlere karşı nasıl uyarır?

Cahiliye Arapları kendilerinin kız çocukları olmasını istemiyorlardı. Çünkü onlar kız çocukları olduğu için yadırganmaktan ve fakirlikten korkuyorlardı. Zira kız çocukları ne savaşabilir ne de kazanç getirebilirlerdi. Bazen bir düşman saldırısı sırasında esir düşerler ve utanç aracı olurlardı. Veya ailelerine bir yük olarak yaşar, fakirliğe neden olurlardı. Bu yüzden kız çocuklarını öldürüyor yada diri diri gömüyorlardı. Allah(C.C) verdikleri hükmün çok kötü olduğunu ayette şu şekilde bildirmiştir." Kendisine verilen müjdenin kötülüğünden dolayı topluluktan gizlenir; onu aşağılanarak tutacak mı, yoksa toprağa gömecek mi? Bak, verdikleri hüküm ne kötüdür?"

Hiç yorum yok: