5.5.08

16- Nahl Suresi (41 ... 50)

1 Tevekkül ne demektir?

Tevekkül, yeryüzündeki tüm olayların Allah(C.C.)'ın kontrolünde gerçekleştiğini, O dilemeden hiç kimsenin kendisine yarar veya zarar dokunduramayacağını bilen insanın, Allah(C.C.)'a güvenip dayanmasıdır. Müminler Allah(C.C)'ın herşeye güç yetiren olduğunu, O'nun tek bir "Ol" demesiyle herşeyin gerçekleşmesinin mümkün olduğunu bilirler ve karşılaştıkları zorluklarda asla ümitsizliğe kapılmazlar. Ne şartlar altında olursa olsun Allah(C.C.)'ın kendilerine mutlaka yardım edeceğini, dünyada ve ahirette kolaylık dileyeceğini bilirler. Bundan kaynaklanan bir iç huzur ve neşe içerisinde yaşamlarını sürdürürler.

2 Allah (C.C.) 'a sadece insanlar mı secde eder?

Hayır, tüm yaratılanlar Allah (C.C.)'a secde etmektedirler. Ayette şu şekilde ifade edilmiştir. "Göklerde ve yerde olan ne varsa, canlılar ve melekler Allah'a secde ederler ve onlar büyüklük taslamazlar."

3 Kur'an'da gölgelerle ilgili ne anlatılmıştır?

Kur'an'da "Gölgelerin Allah(C.C)'a secde etmesi" öğüt almasını bilen insanlar için bir örnektir. Allah(C.C)'ın yarattığı her şey O'na secde ederken, varlığını ve birliğini kabul ederken hala inkarcılar diretmekte, Allah(C.C)'ın kudretini anlayamamaktadırlar."Allah'ın herhangi bir şeyden yarattığına bakmıyorlar mı? Onun gölgeleri küçülerek sağdan ve soldan Allah'a secde eder vaziyette döner."

4 Canlıların ve meleklerin emrolundukları şey nedir?

Bütün canlıların kalbi, yaradılışları gereği yalnızca Allah(C.C)'ın zikri ile Allah(C.C)'a iman ile tatmin olur. Yani canlılar Allah(C.C)'a iman etmek ile ona secde etmek ile daima Allah(C.C)'ı tesbih edip yüceltmek ile emrolunmuşlardır. "Üstlerinden (her an bir azap göndermeye kadir olan) Rablerinden korkarlar ve emrolundukları şeyi yaparlar."

Hiç yorum yok: