30.4.08

16- Nahl Suresi (31 ... 40)

1 Adn cennetleri nasıl tarif edilmiştir? Buraya kimler gireceklerdir?

Adn cennetleri Allah(C.C)'tan sakınanların ebedi yurdu olacaktır. Orası, içinde ne ararlarsa bulabilecekleri, nefislerine hoş gelen her şeyin olduğu, altından ırmaklar akan, insanın içe huzur veren bir yerdir.

2 33. ayette bahsedilen "kendi nefsine zulmetmek" ne demektir?

İman etmemiş kişiler, tatmin olmamış nefislere sahiplerdir. Dinimizin emrettiklerinin dışında hal ve tavırlar sergilerler. Allah(C.C)'ı gazaplandıran şeyleri yapmalarına karşılık kendi kendilerine zulüm ederler. Çünkü bu şekilde davranan insanın gideceği yer cehennem olacaktır. Oysaki Allah(C.C) bağışlayıcıdır, kullarına zulüm etmez, ancak insanlar kendi kendilerine zulüm ederler. Zaten Allah(C.C)'ın merhameti olmasaydı insanoğlu yaptığı herhangi bir hata sonucunda azaba mahkûm olurdu.

3 36. ayette geçen "yeryüzünde dolaşın da yalanlayanların uğradıkları sonucu görün" cümlesi ile anlatılan nedir?

Allah(C.C) iman etmeyip yalanlamalarından ötürü birçok topluluğu helaka uğratmıştır. Ad, Semud, Medyen topluluklarının başına gelenler insanlara birer ibret konusu olarak Kur'an'ı Kerimde örnek verilmektedir. Yaptıkları sapkınlıklardan dolayı helak olan Pompei halkı gibi, günümüzde gidip görebilme imkânı bulduğumuz yerler, insanların görünce Allah(C.C)'ın cezalandırmasının ne kadar çabuk olduğunu anlamasına vesile olmaktadır.

4 "Öleni Allah diriltmez" diyenler nasıl bir sapıklık içerisindedir?

Kalbi imanı tatmamış bir nefis için dünya hayatı çok önemlidir. Ölüm onun için bir yok oluştur. İman edenler için ise bu tam tersidir. Onlar ölümünden sonra asıl hayata başlayacaklarının bilincindedirler. Ölümden sonra dirilişi inkâr etmezler. Nasıl bir ağacın yaprakları dökülüp, kuru bir dal gibi kalıp, daha sonra tekrar yeşerebiliyorsa insanoğlu da ölüp, tekrar dirilecektir. Allah(C.C)'ın bir şeyi yapması için ona yalnızca "OL" demesi yeterlidir. "Öleni Allah diriltmez" diyenler, kıyamet günü nasıl bir sapkın düşünceye kapıldıklarını anlayacaklar ama herşey için çok geç olacak.

Hiç yorum yok: