14.4.08

23- Müminun Suresi (81 ... 100)

1 İnkar edenlerin aynı tür bahaneler öne sürdüğünü nasıl anlıyoruz?

Kur'an'da inkar edenlerin inanmamak için çeşitli bahaneler öne sürdükleri sık sık anlatılmıştır. "Hayır; onlar, geçmiştekilerin söylediklerinin benzerini söylediler." ayetinde inkarcıların bahanelerinin, eskiden öne sürülenlerden farklı olmadığı belirtilmiştir.

2 inkar edenlerin bir türlü anlamak istemedikleri gerçek nedir?

"Dediler ki: "Öldüğümüz, bir toprak ve bir kemik olduğumuz zaman, gerçekten biz mi diriltilecek mişiz?" " ayetinden de anladığımız gibi, inkarcılar yeniden dirileceğimiz gerçeğini bir türlü anlayamazlar.

3 İnkar edenlerin tehdit olarak nitelendirdikleri olay nedir ? Bunu neden bir tehdit olarak görüyor olabilirler?

İnkar edenler ahirete inanmadıkları için bu gerçeği bir tehdit olarak algılamaktadırlar. "Andolsun, bu tehdit, bize ve bizden önceki atalarımıza yapılmıştı; bu, geçmişlerin uydurma masallarından başka bir şey değildir." ayetinde, yeniden dirilişe inanmadıkları vurgulanmıştır. Eskiden atalarına da doğru yol gösterildiği halde onlar da inanmamışlardır. Bunlardan bazıları inanmamaları ve sapıklığa düşmeleri sonucu felaketlerle karşılaşmış, bazıları ise dünyada acı bir azapla karşılaşmamıştır. Dünyada felaketle karşılaşmayan atalarını örnek göstererek "Onlara birşey olmadı, yeniden dirildiklerini de sanmıyoruz. Bize de birşey olmayacak. Bu yalnızca size inanmamız için bize söylediğiniz bir masaldır,tehdittir." gibi bir anlayışa girmişlerdir.

4 Yeryüzünün, içindekilerin ve Yedi Göğün Rabbinin, Allah(C.C) olduğunu söylemelerine rağmen bu konudaki asıl fikirleri nedir ?

Onlar yalnızca ağızları ile söylemektedirler. Eğer bir insan Allah(C.C)'ın varlığını tüm yüreği ile kabul etmişse, Allah(C.C)'ın kudretinin farkındaysa, O'nun hükümlerinin dışına çıkmaz, büyük arşa inanır ve Allah(C.C)'a ortaklar koşmaz. Onlar ise inancın sorumluluklarını yerine getirmemektedirler.

5 Ayette bahsedilen Allah(C.C)'ın çocuk edinmesi (Allah(C.C)'ı tenzih ederiz) ile anlatılan nedir?

Hz.İsa için Allah(C.C)'ın oğlu diyorlardı. Halbuki Allah "Doğurmamıştır ve Doğrulmamıştır O, Ganidir, Daimdir."

6 Gayb ne demektir ?

Bilgisine ulaşamadığımız, göremediğimiz, duyamadığımız herşey gayb bilgisidir. İnsanlar bu bilginin ancak Allah(C.C)'ın kendilerine bildirdiği kadarını bilebilirler. Gayb bilgisinin tek sahibi ise Allah(C.C)'tır.

7 Müşahede edilebilen ne demektir ?

Göz ile görülebilen, gözlemlenebilen anlamına gelmektedir.

8 Kötü bir durumla karşılaştığımız zaman nasıl davranmalıyız ?

"Kötülüğü en güzel olanla uzaklaştır" ayetinde belirtildiği gibi, başımıza gelen olay ne kadar kötü olsa dahi onu iyilikle kendimizden uzaklaştırmaya çalışmalıyız. Daima Allah(C.C) rızasını gözeterek hareket etmeliyiz.

9 İnkarcıların ölümle karşılaştıkları andaki ruh halleri nasıl olacaktır?

İnkar edenler, ölümü tadıp, o sonsuz azabı çekeceklerini anladıklarında Allah(C.C)'a dünyaya geri dönüp salih amellerde bulunabilmek için dua eder. Bu söylediği yalnızca bir sözdür. Eğer Allah(C.C) onu dünyaya tekrar gönderse şüphesiz o tekrar aynı hataları yapmaya devam edecektir. Allah(C.C) bu durumu şu ayetlerde bildirmiştir; "Sonunda, onlardan birine ölüm geldiği zaman, der ki: Rabbim, beni geri çevirin.Ki, geride bıraktığım (dünya)da salih amellerde bulunayım. Asla, gerçekten bu, yalnızca bir sözdür, bunu da kendisi söylemektedir. Onların önlerinde, diriltilip kaldırılacakları güne kadar bir engel (berzah) vardır."

10 Şeytandan ve yandaşlarından, Allah(C.C)'a sığınmak için edilen, o güzel dua nedir?

"Rabbim, şeytanın kışkırtmalarından Sana sığınırım ve onların benim yanımda bulunmalarından da Sana sığınırım Rabbim." diyerek şeytanın pis oyunlarına bizi alet etmesinden korunabiliriz inşaAllah.

11 Allah'tan bir şans daha isteyen kişi tekrar dünyaya gönderilse, salih bir kişi olabilir mi?

" "Rabbim, beni geri çevirin. Ki geride bıraktığım (dünya)da salih amellerde bulunayım."Asla, gerçekten bu, yalnızca bir sözdür, bunu da kendisi söylemektedir. Onların önlerinde, diriltilip kaldırılacakları güne kadar bir engel (berzah) vardır." ayetinde belirtildiği üzere, kişinin yakarışı yalnızca bir sözden ibarettir. Yani kişi dünyaya yeniden gönderilse dahi inkarına, günahlarına devam edecektir. Ayette şu sekilde geçiyor ; “Rabbim, beni geri çevirin. Ki, geride bıraktığım (dünya)da salih amellerde bulunayım.”

12 "Onların önlerinde, diriltilip kaldırılacakları güne kadar bir engel (berzah) vardır." ayetinde geçen engel kelimesi neyi ifade etmektedir?

Berzah; iki alemin arası, kabir, dünya ile ahiret arası perde, sıkıntılı yer, iki yer arasındaki geçit demektir. Ölen insanların ruhları kıyamete kadar berzah aleminde bulunurlar. Berzah büyük ve manevi bir alemdir. Dindar olup cennetlik olanlar, berzah aleminde sevdikleri kimselerle ve iyi insanlarla görüşürler ve çok zevkli yaşarlar. Kıyamet koptuğunda Allah(C.C) bütün ruhları haşir meydanında cesetleri ile diriltip toplayacaktır.

Bu ayetten önceki ayette ölen bir kişinin Allah(C.C)'ın huzuruna çıktığında duyduğu pişmanlıkla geri dönmek istemesi ve buna izin verilmeyeceği anlatılıyor. "Ve bunun sonrasında "Onların önlerinde, diriltilip kaldırılacakları güne kadar bir engel vardır." İfadesi ile insanın öldükten sonra tekrar geri dünyaya gönderilmeyeceğini, gönderilse dahi zaten bu sadece kendisinin bir sözü olduğu belirtilmiş. Yani iş işten geçmiş, diriltilip kaldırılacakları güne kadarda bir engel vardır ve beklerler, hiç bir yere gidemezler.

Hiç yorum yok: