8.4.08

23- Müminun Suresi (31 ... 45)

1 Allah(C.C) topluluklara mutlaka elçi gönderir mi?

Allah(C.C), Kur'an'da pek çok ayette bildirdiği gibi her topluluğa kendi içinden elçiler göndermiştir. Biliyoruz ki herkes ölecek. Allah(C.C) herkese bir vesile ile imanı tanıtacaktır ve yeniden dirildiğinde hiç kimse "Bana birşey anlatan olmadı, ben aslında iman ederdim" diyemeyecek.

2 Elçiler yaşadıkları toplulukların içinden mi seçilir? Neden?

Elçilerin gönderildikleri toplumların içinden seçilmesindeki amaç; toplulukla birlikte uzun seneler geçirdiğinden, onların nasıl hitaplardan anlayacaklarını daha iyi bilirler, örf ve âdetlere varana kadar pek çok detaydan haberdardırlar. Böylelikle insanlarla iletişime geçmek daha rahat olacaktır. Ayetlerde de bildirildiği gibi : "Onlara içlerinden olan elçi...","onlara kardeşleri Hud'u yolladık" diyor yine Hz. Muhammed (SAV) için, "onlara açıklayasın diye Arapça Kuran yolladık" diyor.

3 İnkâr edenlerin elçilere karşı kullandıkları sinsi yöntemlerden birisi hangisidir?

İnkâr edenlerin önde gelenleri çoğunlukla kalabalığı ayaklandırmak amacı ile, ayette de belirtildiği gibi, "Bu, yediğinizden yiyen, içtiğinizden içen sizin gibi bir insandan başka birşey değildir." demektedirler. Bu bahane Kur'an'ın pek çok ayetinde tekrar edilmiştir.

4 Kur'an'da beddua geçer mi?

Beddua Kur'an'da inanmayanlar için kullanılmıştır. Örnek olarak: "İnanmayan millet, Rahmetten ırak olsun" ,"Haksızlık eden millet, Rahmetten ırak olsun" ayetleri verilebilir.

5 Toplulukların süresi belirlenmiş bir ömürleri var mıdır?

Allah(C.C) herşeyi, herkesi belli bir ecelle, kaderle yaratmıştır. Kişi kaderini yaşar ve doğması gerektiğinde doğduğu gibi, ölmesi gerektiğinde de ölür. Hiç kimse ölümünü ne bir saniye ileri ne de bir saniye geri alamaz. Allah(C.C) katında herşey bir kitapta yazılıdır.

6 Elçilerin görevlendiriliş amaçları nedir ?

Elçiler Allah(C.C)'ın varlığını, birliğini, yüceliğini anlamamıza vesile olmaları için görevlendirilmişlerdir. Ahirette huzur bulabilmemiz ve Allah(C.C)'ın salih kullarından olabilmemiz, salih amellerde bulunabilmemiz için bizlere yol göstermişlerdir.

7 Beşer ne demektir?

İnsan anlamına gelmektedir.

8 Yeryüzünde refah içinde yaşamak sadece samimi bir şekilde inananlara özel bir durum mudur?

Hayır, Allah(C.C) dilediği kişinin rızkını çoğaltabilir. Eğer müslüman olmayan bir kişi refah içinde yaşıyorsa bu onun için deneme konusudur. Allah(C.C); mal, şan, şöhret, çocuk ile sık sık insanı deneyeceğini Kur'an'da zaten bildirmiştir.

10 Heyhat ne demektir?

"Fakat ne gelir ki elden" anlamında kullanılan bir ünlem kelimesidir.

11 İnsanların bir delilik veya bir saçmalık olarak gördükleri dinin temel inançlarından birisi nedir?

"Öldüğünüz, toprak ve kemik yığını olduğunuz zaman tekrar dirilmenizle sizi tehdit mi ediyor? " "Oysa tehdit edildiğiniz şey ne kadar, hem de ne kadar uzak!" "Hayat ancak bu dünyadakidir. Ölürüz ve yaşarız; tekrar diriltilmeyiz." ayetlerinden de anladığımız üzere inkarcılar, yeniden dirilişe inanmazlar ve bunu çok uzak görürler. Halbuki "diriliş", şu yaşadığımız an kadar gerçektir.

12 İnkar edenler neden ahirete inanmakta güçlük çekerler, dünya süsüyle aldanmayı tercih ederler ?

İnkar edenlerin içinde bitip tükenmek bilmeyen bir doyumsuzluk mevcuttur. Hep daha iyisini ya da daha farklısını arzulamakta, sürekli yapılan işlerden sıkılmaktadırlar. Ölmek onlar için yeniden diriliş anlamına değil tümüyle yokoluş anlamına gelmektedir. Belki de ölmeden yapabilecekleri herşeyi yapmaya çalışıyorlardır, ancak onlar dünyanın süsüne gömüldükçe gerçekleri anlamaktan da o kadar uzaklaşmaktadırlar.

13 Allah(C.C)'ın cezalandırması yalnızca inanmayanları cehenneme atacağını bildirmesiyle sınırlı mıdır?

" " Az sonra pişman olacaklar" buyurdu.Gerçekten, onları bir çığlık yakaladı ve onları süprüntü yığını haline getirdik." ayetlerinde Allah(C.C) zulmeden bir topluluğun başına dünya hayatında gelen bir felaketi anlatmıştır. Yani Allah(C.C) yanlızca inkarcılara ahirette değil dünyada da azabı tattırmış, onları kötü bir sonla karşılaştırmış ve alemlere ibret konusu yapmıştır.

14 Kader ne demektir ?

Allah(C.C) insanı yaratırken onun neler yaşayacağını, neler yapacağını, ne yiyip ne yemeyeceğini, kimlerle arkadaşlık yapacağını, ne zaman hastalanacağını bile bellirlemiştir. İşte daha biz doğarken belli olan bu detaylar bizim kaderimizdir. İnsan kaderinde yazılmış olan hiçbir şeyi değiştiremez. (kader ile ilgili espri yapmak, sitemkar cümleler kurarak söylenmek de bu yüzden hoş bir davranış değildir.)

15 Tespit edilmiş ecel ne demektir ?

İnsanın kaderinde ne zaman öleceği de yer almaktadır. İşte bu onun tespit edilmiş ecelidir.

16 Kibir ne demektir ? İnsan neden kibirli olur ? Bu doğru bir davranış mıdır ?

Kibir kişinin kendine "benlik" vermesidir. Benlik bazen üstün görme, bazen şımarıklık, bazen üfleme gibi çok farklı şekillerde ortaya çıkar. Mesela insan öfledikçe sanki olaylar kendi elindeymiş de o yüzden işler ters gitmiş gibi düşünmüş olur. Oysa yapılması gereken sadece çaba harcamak ve başa gelenden razı olmaktır. Çünkü olayı Allah(C.C) takdir eder.

17 Müminun sûresinin başından beri vurgulandığı üzere, inkar edip zulmeden bir topluğun sonu ne olacaktır?

Hem acı bir azaba uğrayacaklar, hem lanetlenecekler, hem de sonsuz bir azap çekeceklerdir.

18 Allah(C.C) bizim ona kulluk etmemize ihtiyaç duyar mı ? Neden bize O'na inanmamız için elçiler ve kitaplar göndermiştir ?

Rabbimiz hiçbir şeye ihtiyacı olmayandır. O herşeyi yoktan yaratmıştır, O Daim'dir, Gani'dir. Allah(C.C)'ın bize elçiler göndermesindeki sebep, O'na inanmamıza Allah(C.C)'ın ihtiyaç duyması değil bizim ihtiyaç duymamızdır.Biz Allah(C.C)'a ibadet etmekle, O'na inanmakla yanlızca kendimize yarar sağlamaktayız. Bu sayede cennete ya da cehenneme gideceğimiz belli olacaktır. Bu sebep ile Allah(C.C) bize kolaylık vermek için elçilerini ve kitaplarını yollamıştır.

Hiç yorum yok: