8.4.08

23- Müminun Suresi (17 ... 30)

1 Gâfil ne demektir ?

"Dalgın, Uykulu" demektir. İnsan Allah(C.C) rızasını unutup yaşarsa adeta uyuklayan
şuursuz biri gibi olur. Bu nedenle bu benzetme yapılır.

2 Üstünüze yedi yol yarattık derken anlatılmak istenen nedir?

Âyette geçen yedi yoldan maksat, yedi kat göktür. Arapçada, üst üste bulunan şeylere tarik/yol denilir. Yedi kat gök, yedi yol olarak ifade edilmiştir. Bununla, yedi kat göğün -insanların bakış açısına göre- aşağıdan yukarıya doğru üst üste olan konumlarına dikkat çekilmiştir. 1400 yıl öncesinin zamanın teknolojik imkanları düşünüldüğünde, göğün yedi kat oluşunun bildirilişi yalnızca Allah(C.C)'ın bildirmesi ile olur, bunun başka bir açıklaması olamaz. Göğün Yedi kat oluşunun bildirilmesi de bu sebeple bir Kur'an mucizesidir. Kur'an'ın Yüce Allah(C.C)'ın sözü olduğunun kesin bir kanıtıdır.

3 18. ayette anlatılan Kur'an mucisesi Nedir ? Neden Bir Kur'an Mucizesidir?

"Biz gökten belli bir miktarda su indirdik ve onu yeryüzünde yerleştirdik; şüphesiz Biz onu (kurutup) giderme gücüne de sahibiz." Ayetinde Allah(C.C), yeryüzüne belirli bir miktarda su indirdiğini ve bunu yeryüzüne yerleştirdiğini bildiriyor. Günümüzün teknolojisi ile yapılan araştırmalarda yeryüzündeki su miktarı 1.38x1018 tondur ve buharlaşmalar yeniden yağmalar sonucunda bu sayıda bir değişiklik meydana gelmez Allah(C.C) bu su miktarını daima korur. Ama dilersede bir anda hepsini giderme gücüne sahiptir. Bu ayetin bir Kur'an mucizesi olmasına sebep 1400 yıl önce yeryüzünde ne kadar su olduğunu ve bu miktarın sabit kalıp kalmadığını kimse bilemezdi. Kur'an Yüce Allah(C.C)'ın hak sözüdür.

4 Suyun önemine nasıl dikkat çekilmiştir?

Su insanın başlıca yaşam kaynağıdır. Kanın %92'si, kemiklerin %22'si, beynin ve kasların %75'i sudur. Ayrıca su ile dışarıda gördüğümüz şu kara kuru toprağın içinden türlü türlü renklerde, farklı farklı tadlarda çeşitli meyveler yetişmekte ve bizlere sunulmaktadır. Allah bize Su gibi bir nimeti vermekle büyük merhamette bulunmuştur.Ayette de geçtiği gibi hurmanın, üzümün, bahçe ve bağın gelişmesi için suya ihtiyacı vardır.

5 Tur-i Sina Nedir?

Mısırda bulunan ve Hz. Musa(A.S)'nın Allah(C.C)'tan vahiy aldığı dağdır.

6 Allah insanları türlü şekillerde rızıklandırdığını nasıl açıklamıştır?

Allah(C.C) su ile hurmalıklardan, üzümlüklerden yemişlerden bize rızıklar verdiğini bildirmekle birlikte hayvanları da bize sunduğunu, onların etinden ve karınlarındaki sütlerden faydalanabilmemizi nasip ettiğini açık bir şekilde bildirmiştir.

7 Allah(C.C) bizlere hayvanları nimet olarak vermekle onlardan nasıl faydalanmamızı sağlamıştır?

Yüce Allah(C.C) hayvanların etinden sütünden yararlanabildiğimiz gibi yolculuk esnasında bizleri taşıdıklarını da bildirmiştir.

8 Elçi ne demektir?

Kelime anlamı aracılık yapan,aracı anlamına gelir.Allah'(C.C)ın sözlerini başkalarına duyuran anlatan kişiler Allah(C.C)'ın elçisi olur.

9 Allah(C.C) neden bizlere elçilerini göndermiştir?

Allah(C.C) insanlara merhamet etmiş ve O'nun varlığını, birliğini anlayabilmemiz için elçiler göndermiştir. Bu elçiler bizleri uyarmaya, doğru yolu göstermeye çalışmışlardır.

10 Kur'an'da elçilere baş kaldıranların genelde kavimin önde gelenlerinden olduğu söylenmektedir. Sizce bunun nedeni ne olabilir?

Önde gelen kişi , bir toplulukta en çok sözü dinlenilen kişi olarak da düşünülebilir. Kişiyi eğer herkes sayıyorsa bir böbürlenme bir kibir kaplar içini ister istemez. Elçiler; " Allah(C.C) yücedir, tek ilah O'dur" dedikçe de bunu kibirle karşılarlar ve kabullenmek istemezler. Ayrıca bunun dışında önde gelen kişinin inkar edişi diğer insanlar için bir denenme konusu oluşturabilir. Bugüne kadar onun dediği herşey yapılmışken, sözü dinlenmişken, daha önce hiç ön plana çıkmamış, bizim gibi olan, sessiz sakin bir beşere mi inanacağız diye düşünebilir ve küfre sapabilirler.

11 Elçiler yerine melekler gönderebilirdi Allah(C.C) ama bunu tercih etmemiştir. Melekler gönderilmiş olsaydı iman edenlerin sayısında bir artış yada azalma olur muydu ? Neden ?

Melekler gönderilseydi değişen bir şey olmazdı çünkü inkar edenler peygamberlerimizin mucizelerini gördüklerinde de şaşırıp tekrar inkar edebiliyorlardı.Melekler olsaydı değişen hiçbir şey olmazdı.Tabiki her şeyin en doğrusunu Allah(C.C) bilir.

12 İnkarcıların çoğu neden elçilere inanmamaktadır? Bahaneleri nedir?

Gönderilen elçiler daha önce o topluluk içinde yaşamış olan kişilerdir. İnkar edenler ise elçinin delirmiş olduğunu daha önce sessiz sedasız bir insan olduğunu öne atıp inanmak istememişlerdir. Başka insanları da, aynı suyu içtikleri ve aynı yemekleri yedikleri halde nasıl olur da aralarında bir fark oluşabileceğini, bunun mantıksız olduğunu iddia ederek kışkırtmaya çalışmaktadırlar.

13 Kur'an'da açık açık yazan ayetlere rağmen çoğu kişi uygulamada güçlük çeker. 24. Ayette de bahsedildiği üzere bunun nedeni nedir?

Ayette geçen "Hem biz geçmiş atalarımızdan da bunu işitmiş değiliz" cümlesi insanların daha çok ellerindeki kaynakları değerlendirerek değil de etrafındaki insanları gözlemleyerek ve onların sözlerini dinleyerek davrandıklarını açıklamaktadır. Şimdi bile Kur'an'da yazan açık bir hüküm; Allah(C.C)'a, elçilerine ve Kur'an'a inanan ama Kur'an okumayan bir insana anlatıldığında. "Ben dedemden/ninemden böyle görmedim" diyerek karşılık verebilmektedir. Unutulmamalıdır ki Allah(C.C)'ın hak sözü varken başka bir kaynak edinmek oldukça yanlıştır.

14 Hz. Nuh'un daha önce gemi yapmak gibi bir tecrübesi olmadığı halde her hayvandan ikişer çift alabilecek kadar büyük bir gemi yapabilmesi normal midir ? Bunu nasıl başarmıştır?

Bunda şüphesiz büyük bir mucize vardır. Allah(C.C) dinine yardım edene yardımcı olduğunu Kur'an'da pek çok ayette bildirmiştir. Hz. Nuh gemiyi Allah(C.C)'ın ona olan vahyi ile kolayca yapmayı başarmıştır.

15 Zulmedenler kelimesi ile kimlerden bahsedilmiştir?

Allah(C.C)'ın varlığına inanmayıp, elçiyi yalanlayanlar Kur'an'da zulmedenler olarak geçmektedirler. Şüphesiz acı bir azap onları yakalayacaktır.

16 30. ayette geçtiği üzere, İnsanın yaradılış amacı nedir?

Allah(C.C) insanları denenmeden geçirmek amacıyla yaratmıştır. Kimin kimden daha üstün olduğunu, kimin daha çok Allah(C.C) rızasını gözettiğini belirlemek için yaratmıştır.

Hiç yorum yok: