29.4.08

16- Nahl Suresi (11 ... 20)

1 Allah'ın bize sunduğu nimetlerle ilgili hangi örnekler verilmiştir?

Yağmur, Yüce Allah'ın bize sunmuş olduğu nimetidir. O’nun izniyle, belirlediği miktarda gökyüzünden iner ve insanları besleyen ekinler, zeytin, hurma, üzüm ve diğer meyve ağaçlarıyla beraber bize sunulur. Ayette şu şekilde ifade edilmektedir; "Onunla sizin için ekin, zeytin, hurmalıklar, üzümler ve meyvelerin her türlüsünden bitirir. Şüphesiz bunda, düşünebilen bir topluluk için ayetler vardır."Allah'ın evrendeki idaresinin ve O'nun aynı zamanda insanlığa sunduğu nimetlerinin görüntülerinden bazıları gece, gündüz, güneş, ay ve yıldızlardır. Ayette şu şekilde ifade edilmektedir; "Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin emrinize verdi; yıldızlar da O'nun emriyle emre hazır kılınmıştır. Şüphesiz bunda, aklını kullanabilen bir topluluk için ayetler vardır."Deniz ve denizdeki canlılar nimeti de insanın zorunlu ihtiyaçlarına ve zevklerine karşılık vermektedir. Bu nimetlerden biri taze balık eti ve denizde yaşayan diğer hayvanlardır. Ayette şu şekilde ifade edilmektedir; "Denizi de sizin emrinize veren O'dur, ondan taze et yemektesiniz ve giyiminizde ondan süs-eşyaları çıkarmaktasınız. Gemilerin onda (suları) yara yara akıp gittiğini görüyorsun. (Bütün bunlar) O'nun fazlından aramanız ve şükretmeniz içindir."


2 16. ayette nasıl bir Kur'an mucizesi mevcuttur?

Bilim, çağımızın teknolojik araçları sayesinde yıldızlar ile yönümüzü tayin edebileceğimizi ispatlamıştır. Ancak 1400 yıl öncesini, Kur'an'ın indirildiği dönemi göz önünde bulunduracak olursak şüphesiz bunu hiç kimsenin bilebilmesine ihtimal vermeyiz. Surede geçen; "Ve (başka) işaretler de (yarattı); onlar yıldız(lar)la da doğru yolu bulabilirler." ayetinde, açıkça yıldızlarla yönümüzü bulabileceğimiz bildirilmiştir. Bu da Kur'an'ın Allah'ın hak sözü olduğunu bir kez daha göstermektedir.

3 "Eğer Allah'ın nimetini saymaya kalkışacak olursanız, onu bir genelleme yaparak bile sayamazsınız." Ayetinde anlatılmak istenen nedir?

Bu ayette Yüce Allah'ın nimetinin geniş olduğu vurgulanmıştır.Örnek verecek olursak, bir araştırma yaptığımızı düşünelim.Kolaylık olması açısından bölüm bölüm ayırıp sonra alt başlıklar halinde bölümlere yazarız. Ama ayette anlatılan bir genelleme dahi yapılamayacağı. Çünkü Yüce Allah'ın bize vermiş olduğu nimetler sonsuzdur.

4 Ayetin içinde geçen "...ayetler vardır" ile anlatılmak istenilen nedir?

Ayet delil anlamına gelmektedir. Bu yüzden düşünürken, bu ayetlerin birer delil olduğunun farkında olmamız gerekmektedir.

Hiç yorum yok: