16.4.08

23- Müminun Suresi (101 ... 118)

1 Sur'a üfürüldüğü zaman insanlar, nasıl bir psikoloji içinde olacaklardır ?

İnsanlar dünya hayatında birbirlerini soruştururlar,sorgularlar. Aralarında sürekli bir çekişme vardır. Ama Sur'a üfürüldüğü anda dehşet ve korkudan bütün olanları unuturlar. Ayette şu şekilde ifade edilmektedir ; "Böylece Sur'a üfürüldüğü zaman artık o gün aralarında soylar (veya soybağları) yoktur ve (üstünlük unsuru olarak soyluluğu veya birbirlerine durumlarını) soruşturmazlar da."

2 "Tartısı ağır basmak- tartısı hafif gelmek" ne demektir ?

Dünya hayatında bir çok olayla karşılaşırız.Bu olayların hepsi bizim denenmemiz içindir.Sadece karşılaştığımız olaylar değil, verdiğimiz kararlar, düşüncelerimiz ve yaptığımız davranışlarda Yüce Allah(C.C) bizi hep gözlemektedir.Bu olaylarda ya günah işleriz ya da Allah(C.C)'ın rızasına uygun davranışlarda davranırız.Eğer işlediğimiz sevaplar günahlarımızdan fazla ise Kuran'ı Kerimde "tartısı ağır basanlar" tarafında ,az ise "tartısı hafif gelenler" tarafında yer alacağımız ifade edilmiştir.

3 "Nefis" ne demektir ?

Nefis "kendi" anlamına gelmektedir.

4 Cehennemde ebedi olarak kalacakların başına ne gibi şeyler gelecektir?

Ayette şu şekide ifade edilmektedir."Ateş, onların yüzlerini yalayarak yakar da onun içinde onlar, (etleri sıyrılmış olarak sırıtan) dişleriyle kalıverirler"

5 Cehenneme atılanlar, ne yaptıkları için oradadırlar ?

Cehenneme atılanların hatalarından birisi de ayetleri kabul etmeyip, yalanlamalarıdır.Ayette şu şekilde ifade edilmiştir."Ayetlerim size okunuyorken, yalanlayanlar sizler değil miydiniz?"

6 İnkarcıların cehennemde ettikleri dualar nedir? Bu dualar kabul olur mu ? Neden ?

Cehennem azabını gördükten sonra inkarcılar Allah'a "Rabbimiz, bizi (ateşin) içinden çıkar, eğer yine (inkara) dönersek, artık gerçekten zalim kimseler oluruz." diye dua ederler. Allah(C.C) bu duaları kabul etmez.Der ki: "Onun içine sinin ve Benimle söyleşmeyin." Bunun sebebi de daha önce, Allah(C.C)'a dua eden kullarla alay etmeleridir.

7 Allah(C.C) katında zaman kavramı, bizimkine göre nasıldır ?

Bizim için yüz yıllar Allah(C.C) katında 1 gün veya 1 günden daha azdır.Ayetlerde şu şekilde ifade edilmiştir.Dedi ki: "Yıl sayısı olarak yeryüzünde ne kadar kaldınız?"Dediler ki: "Bir gün ya da bir günün birazı kadar kaldık, sayanlara sor."Dedi ki: "Yalnızca az (bir zaman) kaldınız, gerçekten bir bilseydiniz,"

8 Hak, Melik, Kerim ve Arş kelimelerinin anlamları nelerdir ?

Hak, kelime anlamı olarak "gerçek" anlamına gelir.Kesin doğru olan olarak da ifade edilebilinir.
Melik, kral anlamına gelir.Allah'ın adlarından biridir. Burada daha çok mutlak anlamda, krallar kralı, anlamını taşımaktadır.Kerim ,"Keremi bol, cömert olan" demektir.Arş ise mecazî anlamda, ilahî hükümranlık tahtı demektir.

9 Kurtuluşa ermek ne demektir ?

Ölümümüzden sonra tekrar dirilip Allah'ın bize sonsuz nimet sunacağı ve ebedi olarak kalacağımız Cennetine girmek demektir.

10 İnsanlar Dünya’ya sadece vakit geçirmek için mi gelmişlerdir? Sorumlulukları var mıdır?

İnsanlar dünyevi boş işlere o kadar dalmışlardır, bunlarla o kadar çok vakit harcarlar ki, şükretmeyi, Allah(C.C) rızasını gözetmeyi akıllarına dahi getirmezler. Yaptıklarından dolayı hesap vereceklerini düşünmezler. Halbuki Allah(C.C)'ın bizi yaratmasındaki amaç, boş işlerle vakit harcamamız değil, salih amellerde bulunmamız, cennete girebilmek için hayırlarda yarışmamızdır. Konu ayette şu şekilde geçer; "Sizi boş bir amaç uğruna yarattığımızı ve gerçekten bize döndürülüp getirilmeyeceğinizi mi sanmıştınız?"

Hiç yorum yok: