29.4.08

16- Nahl Suresi (1 ... 10)

1 Allah, ayetler indikten sonra nasıl davranılması gerektiğini belirtmiştir?

Allah'ın varlığı ve birliği, Kur'an'ın indiği zamanı göz önünde bulunduracak olursak, insanların bir anda içlerinde sindirebilecekleri bir konu değildir. Allah, emri geldiğinde aceleci davranılmaması gerektiğini ayette şu şekilde bildirmiştir." Allah'ın emri geldi, artık onda acele etmeyin. O (Allah), şirk koştukları şeylerden münezzeh ve Yücedir."

2 Allah insanlara ne gibi nimetler sunmuştur?

Allah hayvanları hizmetimize sunmuştur, gökten, içmemiz için ve Allah'ın bize sunacağı diğer nimetleri topraktan çıkartmak için kullanacağımız suyu indirmiştir. Allah kullarına karşı pek merhametlidir.

3 Yolun doğru ya da eğri olması ile ifade edilen nedir?

Allah'ın varlığı ve birliğine , Kur'an-ı Kerim'e ve peygamberimize uyup salih amellerde bulunursak doğru yolda yani doğru ahlak üzerinde oluruz. Ama Allah'ın varlığını ve birliğini , Kur'an'ı ve elçiyi yalanlayıp, Allah'a ortak koşanlar olursak şüphesiz azaba uğrayacak olanlardan , yani yolu eğri olanlardan oluruz.

4 İnsanın acizliği nasıl vurgulanmıştır?

İnsan bir damla sudan yaratılmıştır. Bir damla suyu kafamızda canlandırdığımızda gerçekten ne kadar basit olduğunu düşünürüz. Bir damla sudan önce hiçbir şey değildik. Yüce Allah "İnsanı bir damla sudan yarattı, buna rağmen o, apaçık bir düşmandır." ayetinde bu noktaya dikkat çekmiş ve insanın ne kadar aciz olduğunu bu şekilde vurgulamıştır.

Ayrıca "Kendisine ulaşmadan canlarınızın yarısının telef olacağı şehirlere onlar, ağırlıklarınızı taşımaktadırlar" ayetinde Allah bizim güç yetiremeyeceğimiz için hayvanları bize nimet olarak verdiğini belirterek insanların acizliğini tekrar vurgulamıştır.

5 Allah'ın yaratması ile ilgili hangi örnekler verilmiştir?

Yüce Allah'ın yaratması insanların malzemeleri kullanıp bir şeyler üretmesine benzemez. Çünkü Allah yoktan var edendir. O'nun yaratmasında hiçbir kusur bulamazsınız. Ayetlerde geçtiği gibi gökleri ve yeri hak ile yaratandır, hayvanları binek olarak yaratandır. İnsanı bir damla sudan yaratandır.O yaratıcıların en güzelidir. Allah'ın yaratması ile ilgili ayetler şu şekildedir;

"Gökleri ve yeri hak ile yarattı"
"İnsanı bir damla sudan yarattı"
"Ve hayvanları da yarattı"
"Onlara binmeniz ve süs için atları, katırları ve merkepleri (yarattı)"

Hiç yorum yok: