11.4.08

23- Müminun Suresi (61 ... 70)

1 İnsan, kendisine verilen her işin altından kalkabilir mi?

Evet, Yüce Allah(C.C) "Hiç kimseye güç yetireceğinden fazlasını yüklemeyiz..." diyerek, insanların başlarına gelen her durumun, her olayın üstesinden gelebileceğini bildirmiştir. Allah(C.C) kullarına âdil bir şekilde davranandır. Allah(C.C) şöyle buyurmuştur; "elimizde hakkı söylemekte olan bir kitap vardır ve onlar hiçbir haksızlığa uğratılmazlar" .

2 Hayırlarda yarışmak ne demektir? Neden öne geçenler olarak tarif edilmiştir ?

Hayırlarda yarışmak yanlızca samimi inanç sahiplerine özel bir durumdur. Onlar karşılaştıkları her durumu Allah(C.C) rızasına cevirmeye çalışırlar. Yaptığı her işte Allah(C.C) rızasını gözeten, dünyanın süsü ve çekiciliği ile oyalanmayan bir mümin, yaptıklarının karşılığını Allah(C.C) katında alacağını bilir ve bunun umuduyla yaşar. Daima hayırlı işler yapmaya gayret eder ve ecirleri çoğalır. Böylelikle Allah(C.C) katında, daha az Allah(C.C) rızasını gözetenlerden öne geçmiş olur.

3 Kalplerin gaflet içinde olması ne demektir?

Birinci soruda bahsettiğimiz gibi Allah(C.C) hiç kimseye kaldırabileceğinden fazla sorumluluk yüklemez.Oysa insanlar başlarına can sıkıcı bir şey geldiğinde ya da daha önce karşılaşmadıkları bir durumla karşılaştıklarında sıkıntıya kapılırlar, üzülürler. Allah(C.C) ayetinde açık açık "Hiç kimseye güç yetireceğinden fazlasını yüklemeyiz" diyerek durumu bildirmiştir.Bu ayete rağmen "Neden benim başıma bunlar geldi, ben bunları haketmiyordum" diye yanlış bir düşünce içine girenler, "kalpleri gaflet içinde olanlar" olarak tanımlanmıştır. Halbuki her şeyin Allah(C.C)'tan geldiğini ve Allah(C.C)'ın bize zorluk vermeyeceğini, herkese kaldırabileceği kadarını verdiğini düşünüp buna inananlar, hiçbir zaman sıkıntıya düşmezler ve Allah(C.C)'ın ayetini hatırlayıp, sıkıntıdan,üzüntüden uzak kaldıkları için de Allah(C.C) katında bu davranışlarının karşılığını alırlar.

4 Feryad etmek ne demektir ?

Kişinin, başına gelen durumdan hoşnut olmaması sonucu bağırıp,çağırması anlamına gelmektedir.

5 İnkar edenlerin affedilmemelerinin sebeplerinden biri nedir ?

"Bugün feryad etmeyin, çünkü Bizden yardım göremezsiniz."," Gerçekten Benim ayetlerim size okunuyordu, fakat siz topuklarınız üzerinde geri dönüyordunuz","Buna (ayetlerime) karşı büyüklük taslayarak; gece vakti de hezeyanlar sergiliyordunuz." Bu üç ayetten de anladığımız gibi affedilmemenin sebepleri; feryad etmek, Allah(C.C)'ın ayetlerini uygulamamak ve büyüklük taslamaktır.

6 Kur'an'da yardımdan mahrum bırakılacakları söylenenler kimlerdir ?

Allah(C.C)'ın ayetleri okunurken aldırış etmeyenler, ayetlere ve Allah(C.C)'a inanmayanlar ve refah içinde şımarıklık yapanlar cehenneme atılacak ve orada yardımdan mahrum bırakılacaklardır.

7 Hezeyan ne demektir ?

Doğruluğu olmayan düşünce ve aklın ,mantığın almadığı davranış demektir.

8 Kişinin Kur'an'ı , üzerinde düşünmeden okuması yeterli midir?


"Onlar, yine de o sözü (Kur'an'ı) gereği gibi düşünmediler mi" ayetinde belirtildiği gibi, Kur'an okurken onu gereği gibi düşünerek, ayetleri teker teker, hazmederek, içimizde sindirerek okumamız gerekir. Bize yarar sağlayacak olan, Kur'an'ı bu şekilde okumamızdır.

9 Elçilere yapılan suçlamalardan birisi nedir ?

" Yahut: "Onda bir delilik var" mı diyorlar? Hayır, o, onlara hak ile gelmiş bulunmaktadır ve onların çoğu hakkı çirkin karşılıyorlar." ayetinde bildirildiği gibi inkar edenler iyice ileri gidip, elçileri delilikle suçlamışlardır.

Hiç yorum yok: