28.4.08

68- Kalem Suresi (39 ... 52)

1 "kıyamete kadar sürüp gidecek" sözü ile anlatılmak istenen nedir?

İnkârcılar ne isterlerse elde edeceklerini, ellerindekileri hiçbir zaman kaybetmeyeceklerini düşünüyorlar. "Kıyamete kadar sürüp gidecek" sözü burada onların elde etmek isteyeceklerinin, düşüncelerinin bir sonu olacağı belirtmektedir. Kıyamet koptuğu zaman inkâr edenler de gerçeği anlayacak ve boş isteklerinden vazgeçeceklerdir.

2 Allah'a ortak koşan inkârcılara ortaklarının yardım etmesi mümkün müdür?

Tabi ki değildir. Allah inkârcıları cezalandırdığı zaman onlara yardım edecek hiç kimsenin olmayacağı Kur'an'da pek çok ayette bildirilmiştir. "Yoksa onların ortakları mı var? Şu halde eğer doğru sözlü kimselerse, ortaklarını getirsinler." ayetinde de, inkâr edenlere doğru sözlü kimselerseniz çağırınız denilmiştir. Burada inkâr edenlerin doğru sözlü kimseler olmadığı açıktır dolayısıyla da ortakların, Allah'a karşı çağırılması gibi bir durum da söz konusu değildir.

3 "Ayağın üstünden (örtünün) açılacağı gün" ne demektir?

Herkesin gerçekleri anlayacağı, gizli saklı hiçbir şeyin kalmayacağı gün anlamına gelmektedir.

4 İnkâr edenler o gün gelip de secdeye çağırıldıklarında ne yapacaklar?

Allah ; " onların secdeye çağrılacakları gün, artık güç yetiremezler." ayetinde, inkâr edenlerin kıyamet koptuktan sonra secdeye varmaya güç yetiremeyeceklerini bildirmiştir. Oysaki daha önce secdeye çağırıldıklarında gelmemişlerdi. Her şey apaçık belli olduktan sonra çok pişman olacaklar ama artık dünya hayatında verilen imkânları olmayacak.

5 Dünya hayatında inkâr ettiği belli olan kişiler neden hemen ölmezler?

"Artık bu sözü yalan sayanı sen Bana bırak. Biz onları, bilmeyecekleri bir yönden derece derece (azaba) yaklaştıracağız. Ben, onlara süre tanıyorum. Elbette Benim düzenim (cezalandırmam) sapasağlamdır." ayetinde Allah, yalanlayanları cezalandıracağını ancak onların derecelendirilmesi için bir süre tanıdığını bildirmektedir. Şüphesiz Allah yalanlayanların cezasını hak ettikleri şekilde verecektir.

6 " Sen, onlardan bir ücret mi istiyorsun ki, onlar, haksız bir borçtan dolayı ağır bir yük altında kalmışlar?" ayetinde anlatılan nedir?

Haksız bir borçtan ağır yük altında bulunan insan kızgınlık ve sıkıntı içerisindedir. Soru şeklinde bildirilen bu ayet Hz. Muhammed'e inanmayan ve ona karşı kızgınlık duyan kişiler içindir. Hz. Muhammed bir ücret istemediği halde neden doğru yola uymadıkları sorulmuştur.

7 Hz. Yunus'un başına gelenler nedir? Bu olaylar sonucu nasıl bir tavır sergilemiştir?

Hz. Yunus milletini otuz üç yıl Allah'a iman etmeye, küfürden kurtulmaya davet etti, tebliğde bulundu ve peygamberlik vazifesini yerine getirdi. Ancak sadece iki kişi ona iman etti. Milletinin bu şekilde küfürde direnmesi ve imana gelmemesi, Hz. Yunus'un zoruna gitti. Yüce Allah onun bu kızgınlığını ve bunun neticesinde milletini terk et meye kalkışmasını şöyle haber vermiştir: "Balık sahibi (Yunus'u da); hani o, kızmış vaziyette gitmişti ki; bundan dolayı kendisini sıkıntıya düşürmeyeceğimizi sanmıştı. (Balığın karnındaki) Karanlıklar içinde: "Senden başka İlah yoktur, Sen Yücesin, gerçekten ben zulmedenlerden oldum" diye çağrıda bulunmuştu.(Enbiya,87)" ayet de Hz.Yunus'un sabretmemesine, Allah'ın emri olmadan milletini terk etmeye kalkışmasına işâret edilmiştir. Allah'ın müsaadesi olmadan Hz.Yunus'un ayrılmaya kalkışması, iyi netice vermemiştir. Ninova'dan ayrılmak için bir gemiye binmiştir. Geminin batmaya yüz tutması üzerine, hafiflemesi için yolculardan birinin suya atılması gerekir ve kimin suya atılacağını tespit için kur'a çekilir.Kur'a Hz. Yunus'a isabet eder. İşin daha acısı, Hz.Yunus denize atıldıktan sonra bir balık onu yutar. Balığın karnında Hz.Yunus hatasını anlamış ve nefsini kınamaya başlamıştır. Balığın karnındaki karanlıklarda Allah'a bolca dua etmiş ve af dilemiştir. Hz.Yunus Allah tarafından affedilmiş ve büyük bir tehlikeden kurtarılmıştır. Balık onu ağzı ile sahile bırakmıştır.

8 Rabbimiz bize merhamet etmezse ne olur?

Şüphesiz azaba uğrayanlardan oluruz. Hz. Yunus kötü bir durum içerisine düşmüş ama Allah'ı tesbih etmesi ve yüceltmesi sonucunda Allah ona merhamet edip o durumdan kurtarmıştır. "Eğer Rabbinden bir nimet ona ulaşmasaydı, mutlaka yerilmiş ve çıplak bir durumda (karaya) atılmış olacaktı." ayetinde kendisine merhamet edilmeseydi daha kötü bir durumda olacağı bildirilmiştir. Rabbimizi tesbih edip, O'na iman ettiğimiz sürece O bizlere merhamet edip, bizleri koruyacaktır.

9 Salih insanların arasına katılmak için kusursuz, günahsız mı olmak gerekir?

Hiç kimse doğru yol kendisine apaçık belli olmadan önce "Ben hata yapmadım, günah işlemedim." diyemez. Yani Salih insan olmak için kusursuz, günahsız olmak gerekseydi hiç kimse salih insanlardan olamazdı. Doğru yol bize apaçık belli olduktan sonra; Allah'a bizi kötülüklerden kurtardığı için şükretmeli, önceden yaptığımız hatalar için tövbe edip bir daha yapmamalıyız.

10 Hz. Muhammed Kur'an'ı okuyup anlattığı zaman, inkâr edenlerin düşünce ve davranışları nasıldır?

"O inkar edenler, zikri (Kur'an'ı) işittikleri zaman, seni neredeyse gözleriyle devireceklerdi. " ayetinde geçtiği gibi Kur'an okunduğu zaman kızgınlıklarını gizleyememekte ve gözleri ile nefretlerini belli etmektedirler.

11 Allah'ın Kur'an'ı bizlere indirme nedeni nedir?

Yüce Allah, bizleri doğru yola iletecek tek rehberimiz olan Kuran'ı Kerimi, O'nun cennetine girebilmeye hak kazanmamız, okuyup örnek almamız ve o ahlaka göre yaşamamız için, Hz. Muhammed ile bizlere göndermiştir. Ayette şu şekilde bildirilir; "(Kur'an), âlemlere bir zikir (öğüt, hatırlatma, hüküm ve üstün bir şeref)den başka bir şey değildir."

Hiç yorum yok: