22.4.08

47- Muhammed Suresi (26 ... 38)

1 "Size bazı işlerde itaat edeceğiz." ifadesi ile kastedilen nedir ?

"İşte böyle; çünkü gerçekten onlar, Allah'ın indirdiğini çirkin karşılayanlara dediler ki: 'Size bazı işlerde itaat edeceğiz.' Oysa Allah, sakladıkları şeyleri (sır olarak konuştuklarını) biliyor." ayetinde, 25. ayette bahsedilen; “kendilerine doğru yol gösterildikten sonra dönenlerin” hangi sebepten dolayı “şeytanın kışkırtmalarına” maruz kaldıkları açıklanıyor. Çünkü “kendilerine dogru yol geldikten sonra geri dönen kişiler” Allah’ın indirdiği kitabı çirkin görenlere diyorlar ki “size bazı işlerde itaat edeceğiz”. Yani inkar edenlere merak etmeyin size de bazı işlerde uyacağız diyerek, tam inanlardan bu sırlarını gizlemeye çalışıyorlar. Aslında kalplerinde hala tam olarak iman etmiş değiller. “Oysa Allah, sakladıkları şeyleri (sır olarak konuştuklarını) biliyor.” Ve bu sırrın ortaya çıkış şeklinin 27. ayette açıklandığı gibi olacağı bildiriliyor; "Öyleyse melekler, yüzlerine ve arkalarına vura vura canlarını aldıkları zaman nasıl olacak?".


2 Kendilerine doğru yol gösterildikten sonra geri dönenlerin, inkar edenlerle gizli anlaşmalar yapanların canları nasıl alınacaktır?

"Öyleyse melekler, yüzlerine ve arkalarına vura vura canlarını aldıkları zaman nasıl olacak?" ayetinden de anladığımız gibi inkar edenler dünya hayatında nankörlük etmelerinin karşılığı olarak daha cehenneme gönderilmeden canları alınırken bile acı çeke çeke öleceklerdir. Bu gerçekten dehşet saçan alçaltıcı bir andır. Artık onların ne güçleri kalmıştır ne de çareleri. Ölüm anında bile Allah onlara darlık, sıkıntı ve korku vermektedir.


3 Hangi ameller Allah'ın katında boşa çıkacaktır ?

Allah'ın hoşnutluğunu elde etmek için çalışmayanlar, aksine Allah'ı gazaplandıran ve kızdıran şeyleri yapanlar, münafıklığa, günaha yönelen, Allah'ın ve O'nun dininin ve Peygamberinin düşmanları ile komplo kuranlar ve onlara uyanların ,amelleri boşa çıkacaktır. Ayette şu şekilde bildirilmektedir; "İşte böyle; çünkü gerçekten onlar, Allah'ı gazablandıran şeye uydular ve O'nu razı edecek şeyleri çirkin karşıladılar; bundan dolayı (Allah,) amellerini boşa çıkardı"

4 Yüce Allah münafıkları Kuran'da nasıl uyarmaktadır?

Doğrusu münafıklar, müslümanlar tarafından açıkça tanınmamalarına güveniyorlardı. Ancak Kur'an, onların münafıklıklarının gizli kalacağını düşündüklerinden dolayı uydukları zanlarını, alaya almakta ve onları, durumlarını ortaya çıkarmakla ve müslümanlara duydukları kinleri ve nefretleri meydana koymakla tehdit etmektedir.Ayette şu şekilde ifade edilmektedir. "Yoksa kalplerinde hastalık bulunanlar, Allah'ın kinlerini hiç (ortaya) çıkarmayacağını mı sandılar?"

5 Allah iman edenlere nasıl bir görüş ve sezgi keskinliği verir?

Yüce Allah için gizli kapaklı hiçbir şey yoktur. O'nun kudreti geniştir. Eğer dilerse bize istediğini verebilir ya da kısıtlayabilir. Bize öyle bir sezgi keskinliği verir ki biz iman etmeyenleri yüzlerinden, davranışlarından tanırız. Ayette şu şekilde bildirilmiştir; "Eğer Biz dilersek, sana onları elbette gösteririz, böylelikle onları simalarından tanırsın. Andolsun, sen onları, sözlerin söyleniş tarzından da tanırsın. Allah, amellerinizi bilir."

6 Allah insanları neden ve ne zamana kadar sınayacaktır?

İnsanların sınanmaları onların cennete veya cehenneme gitmeleri için sebepler oluşturmaktadır. Denenmemiz nasıl bir karşılık alacağımızı belirlemek içindir. Allah bunu bizim için yapmaktadır çünkü biz O'nun bildiği gizli gerçekleri bilemeyiz. Allah ayette sabredenleri ve mücahit olanları ayırmak için sınayacağını şu şekilde bildirmiştir;" Andolsun, Biz sizden mücahid olanlarla sabredenleri bilinceye (belli edip ortaya çıkarıncaya) kadar, deneyeceğiz ve haberlerinizi sınayacağız (açıklayacağız).

7 Hangi tip insanlar islama zarar vermeye çalışacaktır?

Yüce Allah'ı inkar edenler ,O'nun yolundan alıkoyanlar ve peygamber efendimize karşı gelenler islama zarar vermeye çalışırlar ama Allah böyle bir şeye kesin olarak izin vermeyeceğini bildirmiştir. "Şüphesiz inkar edenler, Allah'ın yolundan alıkoyanlar ve kendilerine hidayet açıkça belli olduktan sonra 'elçiye karşı gelip zorluk çıkaranlar', kesin olarak Allah'a hiçbir şeyle zarar veremezler. (Allah,) Onların amellerini boşa çıkaracaktır."

8 Allah'ın kullarından genel olarak istediği nedir ?

Allah amel bakımından hangimizin hangimizden üstün olduğunu belirlemek adına ölümü ve hayatı yaratmıştır. Bizler hayatımız boyunca her şekilde sınanmaktayız ancak en çok dikkat edilmesi gereken, amel bakımından üstün olmanın en başında Allah'a inanç yatmaktadır.İtaat etmeyen kişinin amellerinin geçersiz kılınacağı Kur'an'da şu şekilde belirtilmiştir. "Ey iman edenler, Allah'a itaat edin, Resûl'e itaat edin ve kendi amellerinizi geçersiz kılmayın."

9 Allah hangi tip insanların günahlarını örtmez?

İnsanlar dünya hayatının çekiciliğine aldanıp Allah'a inanmadıkları gibi başka insanların da iman etmemelerini sağlamaya, onları Allah'ın yolundan alıkoymaya çalışmaktadırlar. Yüce Allah, inkar edenleri ve inançlı insanları etkileyip yoldan çıkartanların günahlarını örtmeyeceğini; "Şüphesiz, inkar edenler, Allah'ın yolundan alıkoyanlar, sonra ölenler; işte Allah, onlara kesinlikle mağfiret etmeyecektir." ayetinde bildirilmiştir.


10 Allah özellikle iman eden kullarına ne zaman gevşekliğe düşmemeyi tavsiye ediyor ?

Allah katında, iman eden kişi, iman etmeyen kişiye göre daima bir üstünlük içerisindedir. Allah ayetinde "Öyleyse, siz üstün (bir durumda) iken, barışa çağırmak suretiyle gevşekliğe düşmeyin. Allah, sizinle beraberdir; O, sizin amellerinizi asla eksiltmez." buyurarak bizlere, barışa çağırmak için dahi olsa onlara karşı en ufak bir gevşeklik dahi göstermememiz gerektiğini bildirmiştir.

11 Allah dünya hayatının geçici metaına tabi olmayan kullarını nasıl müjdelemektedir?

Dünya hayatı, (eğer bu hayatın gerisinde daha şerefli ve daha kalıcı bir hedef olmazsa, yüce Allah'ın rızasından uzak olarak hayat sürülürse) ancak bir oyun ve bir eğlenceden ibarettir. Bizim dünya hayatı yerine ölümümüzden sonra yaşayacağımız gerçek hayatı tercih etmemiz gerekir. Çünkü dünya hayatındaki her şey geçicidir. Asıl yurt ahirettir. Biz dünya hayatının geçici metaına tabi olmazsak Allah bunun karşılığını vereceğini ayette şu şekilde ifade etmektedir; " Gerçekten dünya hayatı, ancak bir oyun ve tutkulu bir oyalanmadır. Eğer iman ederseniz ve sakınırsanız, O, size ecirlerinizi verir ve mallarınızı da istemez."

12 Her şeyi bilen Yüce Allah sahip olduklarımızı elimizden aldığında insanların nasıl bir davranış göstereceğini bildirmiştir?

"Eğer sizden onları(n tümünü) isteyip sizi çıplak bırakacak olursa, cimrilik edersiniz ve sizin kinlerinizi de ortaya çıkarmış olur ."Ayette de ifade edildiği gibi, Allah infak etmelerini buyurduğu halde hala malını esirgeyip cimrilik edenlerin kinlerinin ortaya çıkarılacağını söylemiştir.

13 infak ne demektir ? Allah infakta cimrilik gösterenlerin sonunu nasıl bildirmiştir?

İnfak etmek Allah'ın bize nimet olarak verdiklerinden, Allah yolunda harcamak demektir. Can, mal, zaman, emek... hepsi Allah rızası için kullanıldığında infak edilebilirler. Allah Kur'an'da bir çok yerde "mal ve çocuklarla" sınanacağımızı bildirmiştir. İnfak etmeye çağırıldığı halde malını esirgeyen kişi ayette belirtildiği gibi apaçık bir yanlış üzerinedir; "İşte sizler böylesiniz; Allah yolunda infak etmeye çağrılıyorsunuz; buna rağmen bazılarınız cimrilik ediyor. Kim cimrilik ederse, artık o, ancak kendi nefsine cimrilik eder. Allah ise, Ğaniy (hiçbir şeye ihtiyacı olmayan)dır; fakir olan sizlersiniz. Eğer siz yüz çevirecek olursanız, sizden başka bir kavmi getirip-değiştirir. Sonra onlar, sizin benzeriniz de olmazlar."

Hiç yorum yok: