18.4.08

47- Muhammed Suresi (1 .. 12)

1 Sure'nin ismi neden "Muhammed Suresi" olarak koyulmuştur ?

Sure isimleri insanlar tarafından sonradan koyulmuştur . Bu surede Kur'an'ı Kerim'in, son peygamberimiz Hz. Muhammed'e indirildiği geçmektedir. Bundan dolayı surenin ismi "Muhammed Suresi "olmuştur.

2 Amelleri boşa çıkacak olanlar kimlerdir?

İnkar edenlerin , Allah'ın yolundan alı koyanların, Allah'ın indirdiğini çirkin görenlerin amelleri boşa çıkacaktır. Ayette şu şekilde ifade edilmektedir."Onlar ki inkar ettiler ve Allah'ın yolundan alıkoydular, (işte Allah da) onların amellerini giderip-boşa çıkarmıştır." "İnkar edenler ise, yüzükoyun-düşüş, onlara olsun; (Allah,) amellerini giderip-boşa çıkarmıştır." "İşte böyle; çünkü onlar, Allah'ın indirdiğini çirkin (kerih) gördüler, bundan dolayı, O da, onların amellerini boşa çıkardı."


3 Allah'ın yolundan alıkoyanlara Alllah nasıl bir ceza verir?

Allah yolundan alıkoyanlar, Allah rızası için hiç bir şey yapmadıkları gibi yapan insanları da etkileyip saptıran kişilerdir. Allah yolundan alıkoyanların yaptıkları davranışların hepsinin boşa çıkacağını Allah ayette bildirmiştir.

4 İman edenleri Allah ne ile müjdelemiştir?

Yüce Allah, İman edenlerin kötülüklerini örtüp , bağışlayacağını ayette şu şekilde ifade etmiştir;
"İman edip salih amellerde bulunan ve Muhammed'e indirilen (Kur'an)a -ki o Rablerinden bir haktır- iman edenlerin (Allah), kötülüklerini örtüp-bağışlamış, durumlarını düzeltip-ıslah etmiştir."

5 Allah yolunda ölenler Allah'ın merhametinden ne şekilde yararlanacaklardır?

Ayette savaşın denenme olduğu vurgulanmıştır. Allah rızası için savaşanlar, öldüklerinde "Allah yolunda ölenler" olarak adlandırılmıştır. Allah yolunda ölenlerin amellerinin boşa çıkmayacağını Yüce Allah ayette şu şekilde belirtmiştir; "….Ancak (savaş,) sizleri birbirinizle denemesi içindir. Allah yolunda öldürülenlerin ise; kesin olarak (Allah,) amellerini giderip-boşa çıkarmaz."

6 Allah dinine yardım edene nasıl karşılık verir ?

Dine yardım etmek, islamı yaymak, Allah'ın varlığını ve birliğini anlatmak demektir. Allah dinine yardım edenlere yardım edeceğini ve onları sağlamlaştıracağını söylemiştir. Ayette şu şekilde ifade edilmiştir. "Ey iman edenler, eğer siz Allah'a (Allah adına İslama ve Müslümanlara) yardım ederseniz, O da size yardım eder ve sizin ayaklarınızı sağlamlaştırır." Allah'ın yardımından daha güzel bir yardım yoktur.

7 Önceki toplulukların başına gelen felaketlerden ders çıkartmamız gerektiği nasıl anlatılmıştır?

Önceki toplumların başına gelen olaylardan ibret almamız gerekmektedir. Allah kafirler için de öncekilerin benzeri bir felaketin geleceğini ayetlerde açıkça belirtmiştir. Onların başına gelenleri hatırlayıp, ders çıkartmamak, Allah'ın kudretinin farkına varmak kişi için daha hayırlı olacaktır."Onlar, yeryüzünde gezip dolaşmıyorlar mı ki, kendilerinden öncekilerin nasıl bir sona uğradıklarını görsünler. Allah, onları yerle bir etti. O kafirler için de bunun bir benzeri vardır."

8 Veli ne demektir? İnkar edenlerin neden bir velisi yoktur?

Veli; koruyan, gözeten , sahip anlamına gelir. Allah iman edenlerin koruyucusudur.İman edenler, başlarına kötü bir şey geldiğinde, bunun bir denenme ve imtihan olduğunun, sonunda bir hayır olacağının bilincindedirler.Fakat, inkar edenler tam tersini düşünüp isyan ederler. Allah böyle insanlara yardımda bulunmaz.

9 Ayette geçen "Hayvanların yemesi gibi yerler" cümlesi ile ifade edilen nedir?

Allah'ın vermiş olduğu bir örnektir. İman edenlerle , inkarcıların karşılaştırmasını yapmamız için verilmiştir. İman eden insanlar şükretmeyi bilirler. Bu örnekte Yüce Allah inkarcıları, aç gözlü ve oburca, şükretmeden yiyen hayvanlara benzetmiştir. Bu öyle bir yeme ki, ortada onu frenleyen ne irade vardır, ne tercih söz konusudur , ne de onu engelleyecek bir vicdan. Allah başka bir ayette inkarcıların hayvanlardan daha aşağılık olduklarını da vurgulamıştır. Çünkü insana akıl vermiştir.

Hiç yorum yok: