23.4.08

68- Kalem Suresi (18 ... 38)

1 "istisna yapmıyorlardı" derken anlatılan şey nedir?

Bahçe sahipleri mallarını devşirecekleri için and içmişler, inşaAllah dememişler, devşirememeleri gibi bir durumu göz önünde bulundurmamışlardı. İstisna yapmamak ile anlatılan durum budur.

2 Bahçe sahipleri neden gittikleri zaman sanki yanlış yere gelmişler gibi hissettiler?

Mallarından ve onu devşireceklerinden emin bir şekilde sabah erkenden evlerinden çıkmışlardı. Yerlerine geldikleri vakit, Allah'ın, onları söylediklerinden dolayı cezalandırması ile karşılaştılar. Eski halinden eser kalmamış, bahçe kuruyup kapkara kesilmişti. Bu durumla karşılaşmayı beklemediklerinden dolayı da kendilerini yanlış yere gelmiş gibi hissetmişlerdir.

3 Bahçe sahiplerinin bütün servetlerinden yoksun bırakılma sebepleri nedir?

Allah'a güvenen, Allah rızasını gözeten kimse dünya hayatı da dâhil olmak üzere kötü bir sonuçla karşılaşmaz. Bahçe sahipleri ise Allah'a güvenmek bir yana O'nun yüceliğini, her şeyin aslında O'nun olduğunu dahi akıllarına getirmemiş, "Allah dilerse devşireceğiz" yerine "and olsun devşireceğiz" demiş, yoksullara bahçelerine girmemeleri için gözdağı vermiş ve acı bir sonla karşılaşmışlardır.

4 Mutedil ne demektir?

Mutedil; ölçülü,uca ve aşırıya kaçmayan, her zaman ve her şey için en iyisi olan durum anlamına gelmektedir.

5 Bahçe sahipleri neden Allah'ı tesbih edip yüceltmeye başlamışlardır? Bunu önceden neden yapmıyorlardı?

Bazı insanlar, göremedikleri için Yüce Allah'a inanmakta zorluk çekerler. Bu bahçe sahipleri Allah'ın varlığını unutmuş bir vaziyette, fakirleri mahrum bırakmakta iken, mal sevgilerinden dolayı büyük bir büyüklenme içerisinde iken, şiddeti bol azap onlara büyük bir ders olmuştur. Böylelikle Allah'ın birliğini, kudretini anlamışlar ve O'nu tesbih etmeye başlamışlardır.

6 Kendilerini kınarlarken kullandıkları ve gerçekten de içinde bulundukları durumu özetleyen kelime nedir?

" 'Yazıklar bize, gerçekten azgınmışız' dediler" ayetinde geçen "azgın" kelimesi tam olarak bu bahçe sahipleri gibi davranan, bu düşüncelere sahip olan kişileri ifade etmektedir. Bu tip insanlar malları ile övündüklerinden, Allah'a şükretmediklerinden, fakirleri gözetmediklerinden, mala karşı aşırı sevgi beslediklerinden dolayı azgınlık içindedirler.

7 Rağbet etmek ne demektir?

Rağbet; birileri tarafından oldukça beğenilmesi sonucu bir şeyin arzulanması, istek duyulması anlamına gelmektedir.

8 Bu surede iman etmeyen insanlar için verilen bir ders, öğüt nedir?

Bahçe sahiplerine verilen azap yalnızca bir örnektir. İnsanların ders çıkartıp sakınmaları için bir öğüttür. Çünkü Allah ; "işte azap böyledir. Ahiret azabı ise, muhakkak çok büyüktür. Bir bilseler" buyurarak mallarına gelen zarardan dolayı üzülen insanların çektiği azabın, aslında ahirettekinin yanında hiçbir şey olduğunu, ahiret azabının çok daha acı olacağını belirtmiştir. Unutulmamalıdır ki ahiret azabı mala değil, cana yöneliktir ve sürekli olacaktır.

9 Muttaki ne demektir? Muttaki olanlar ne ile müjdelenmiştir?

Muttaki; Allah korkusuyla günahlardan korunacak şekilde yaşayan mü'min demektir. "Muttaki olanlar için Rableri katında nimetlerle donatılmış cennetler vardır" ayetinde belirtildiği gibi muttaki kullar, Allah'a karşı duydukları korku nedeniyle, günahlardan korunmaları nedeniyle cennet ile müjdelenmektedirler.

10 Müslümanlar ile suçlu günahkârlar bir tutulabilir mi?

Allah birçok ayetinde samimi bir inanç üzerinde olan kullarını cennetle müjdelemiş, suçlu günahkârların ise sonsuza kadar cehennemde yanacaklarını bildirmiştir. Kur'an'ın genelinden anladığımız bu gerçek şu ayette de net bir ifade ile bildirilmiştir; "öyleyse,müslümanları suçlu günahkâr olanlar gibi kılar mıyız? "

11 "Yoksa (elinizde) ders okumakta olduğunuz bir kitap mı var? İçinde, neyi seçip-beğenirseniz, mutlaka sizin olacak diye." ayetiyle anlatılan nedir?

Suçlu günahkârlar Kur'an'a inanmamakta "atalarından gördüklerine" itaat etmektedirler. Bazıları ise Kur'an içinden yapmak isteyeceklerini seçip uygulamakta, işlerine gelmeyenleri ise uygulamamaktadırlar. Bu tip yanlış davranışlar içerisinde olduklarından, Allah onların ayrı bir kitabı olmadığını soru şeklinde vurgu yaparak tekrar bildirmiştir.

Hiç yorum yok: