9.4.08

23- Müminun Suresi (46 ... 60)

1 Allah(C.C)'ın, elçilerini ayetler dışında bir de mucizelerle göndermesinin sebebi ne olabilir ?

Allah(C.C), elçilerini dönemlerinin ihtiyaçlarına göre mucizelerle desteklemiştir. Örneğin Hz.İsa (AS), tıbbın gelişmiş olduğu bir topluluk içerisinde körleri bile iyileştirmiş, Hz.Musa (AS), Firavun'un en iyi ilizyonistlerine karşı asasını yılana dönüştürmek gibi olağanüstü bir mucize ile gelmiştir. Bunun gibi pek çok elçi, mucizelerle desteklenmiştir. Mucizeler, Allah(C.C)'ın insanlara karşı birer rahmetidir ve insanların inanabilmelerini sağlayan kolaylıklardır.

2 Firavun'un Hz. Musa'ya inanmamasının altında yatan en büyük neden nedir ?

Hz. Musa (AS), Firavun'un sarayında yetişmiştir. Bu nedenle Firavun Hz.Musa (AS) ya karşı rahat tavırlarla kibirlenmiştir.

3 Hidayete ermek ne demektir ?

Hidayet, doğruluk, doğruyu bulmak anlamlarına gelir. Hidayete ermek, Allah(C.C)'ın insana doğru yolu öğretmesi ve o yolda insanı sağlamlaştırmasıdır.

4 Neden Kuranda "Biz" kelimesi geçer?

Arapçaya özel bir durumdur. Kur'an'da geçen bir üslûp şeklidir. Ayrıca biz kelimesi yerine ben kelimesinin geçtiği bir çok ayet vardır.

5 İnsanlar tek bir inanç ve topluluk olarak mı yaratılmıştır?

Allah(C.C), "İşte sizin ümmetiniz bir tek ümmettir..." ayetinde de bildirdiği gibi insanları tek bir topluluk olarak yaratmıştır ama sonradan bölünmeler olmuştur. Bölünmeler insanların kendi elleri ile başlarına açtıkları problemlerdir.

6 Güzel ve temiz şeylerden yemek ne demektir?

Allah(C.C)'ın haram olarak nitelendirdiklerinden uzak durup helal olanlarından yemek demektir.

7 Gaflet içinde olanların durumu Kur'an'da nasıl anlatılmaktadır?

"İşlerini kendi aralarında farklı kitaplar halinde böldüler,her bir grup,kendi ellerinde olanla yetinip sevinmektedirler." ayetinde belirtilen şekilde davranan insanların gaflet içinde oldukları "Artık sen onları,belli bir süreye kadar kendi gafletleri içinde bırak" ayetinde bildirilmektedir.

8 Dünya hayatının nimetleri her zaman için insanı hayra mı götürür?

Hayır, "Onlar sanıyorlar mı ki kendilerine verdiğimiz mal ve çocuklarla onların hayırlarına koşuyoruz...." ayetinde ifade edildiği gibi Allah(C.C) insaları bazı durumlarda denemektedir.

9 Gerçek hayır nedir?

Gerçek hayır Allah(C.C)'a inanmak, O'nun yolunda olmaktır.

Hiç yorum yok: