11.4.08

23- Müminun Suresi (71 ... 80)

1 Yüce Allah(C.C); " Eğer hak, onların heva (istek ve tutku)larına uyacak olsaydı... " ayetiyle bizlere ne anlatmıştır?

"...Hayır, o, onlara hak ile gelmiş bulunmaktadır ve onların çoğu hakkı çirkin karşılıyorlar." Müminun suresinin 70. ayetinde, inkarcıların doğru yola inanmadıkları açıklanmıştır. insanlar hep kendi bildiklerinin gördüklerinin doğru olduğuna inanırlar. Başka birisi çıkıp gerçekten iyiyi, doğruyu gösterdiğinde kabullenmek istemezler. Onlar da kendi bildiklerini kabul ettirmeye çalışırlar. Allah(C.C) "eğer hak, onların hevalarına uyacak olsaydı hiç tartışmasız, gökler, yer ve bunların içinde olan herkes ve her şey bozulmaya uğrardı." ayetinde, hak yolun insanların bildiklerinden,istediklerinden çok daha üstün olduğunu, eğer onların istedikleri gibi olsaydı, mutlaka bir şeylerin bozulup, aksayacağını söylemiştir.

2 İnsanların çıkarlarının peşinde koştukları nasıl ifade edilmiştir?

"Yoksa sen onlardan haraç mı istiyorsun? İşte Rabbinin dünya ve ahiret armağanı daha hayırlıdır.. ". Bu ayette insanların kendi çıkarları peşinde koşarak Allah(C.C) rızasını gözetmedikleri vurgulanmaktadır. Allah(C.C), insana, başkaların rızasını gözeterek yapılan işin değil "Rabbinin yüzünü" dileyerek yapılan işin hayırlı olacağını anlatmıştır. Hem de bu hayır yalnızca dünya ile sınırlı kalmayıp ahireti de kapsamaktadır.

3 Zikir ne demektir ?


Zikir kelimesinin birçok anlamı vardır. "Hayır, biz onlara kendi şan ve şereflerini (zikirlerini) getirmiş bulunuyoruz" ayetinde geçen zikir kelimesi şan, şeref anlamında olmakla beraber,hak kitap olan Kur'an-ı Kerimden bahsedilmiştir.

4 "Dosdoğru yol" nedir?

"Gerçekten sen, onları dosdoğru olan bir yola çağırıyorsun." ayetiyle peygamberin, insanları uyarıp, onları Allah(C.C)'a iman edenlerle birlikte olmaya çağırdığı belirtiliyor. Ayette geçen "doğru yol", iman yoludur, Kalplerin samimi bir şekilde Allah(C.C)'a yönelmesidir.

5 Yoldan sapanlar kimlerdir?

Ahirete inanmayanlardır. Ayette şu şekilde ifade edilmektedir."Ancak ahirete inanmayanlar, şüphesiz yoldan sapanlardır."

6 Eğer Yüce Allah(C.C), ahirete inanmayanlara merhamet ederse nasıl bir sonuçla karşılaşacağını söylemiştir?

Taşkınlıkları içinde, şaşkınlıkla dolaşmalarını sürdüreceklerdir. Ayette şu şekilde geçmektedir ; "Eğer onlara merhamet eder ve onlara dokunan zararı gideriverirsek, taşkınlıkları içinde şaşkınca dolaşmalarını sürdürecekler."

7 Yüce Allah(C.C)'ın inkarcılara dünyada verdiği azap sonucunda, onların inancında bir değişiklik olmuş mudur?

Hayır, olmamıştır. Allah(C.C) ; " And olsun, onları azapla da yakaladık, fakat yine de Rablerine boyun eğmediler ve yakarıp - yalvarmadılar. Sonunda üzerlerine azabı şiddetli bir kapı açtığımızda, onlar bunun içinde şaşkına dönüp, umutlarını kaybettiler." buyurarak inkarcıların iyi yada kötü, hangi durumla karşılaşırlarsa karşılaşsınlar, cehennemi görmedikçe o acıyı hissetmedikçe inanmayacaklarını bildirmiştir.

8 Yüce Allah(C.C)'a çokça şükretmemiz gerekir. Bunlardan bazıları nelerdir?

Yüce Allah(C.C) bizi yaratıp-türetendir. Bizim için kulakları,gözleri ve gönülleri inşa edendir. Bunlar için çok şükretmemiz gerekmektedir.

9 Heva ne demektir?

Heva, "istek ve tutku" anlamına gelir.


10 Gece ile gündüzün ardarda gelişi ile anlatılan nedir?

Gece ile gündüzün ard arda gelişi, yani gecenin gündüzü, gündüzün geceyi sarıp örtmesi için kullanılan Arapça kelime "tekvir"dir. Bu kelimenin Türkçe karşılığı, "yuvarlak bir şeyin üzerine bir cisim sarmak"tır. Ayette, gecenin ve gündüzün ard arda gelişi konusunda verilen bilgi, aynı zamanda Dünya'nın biçimi konusunda kesin bir bilgi içermektedir. Aynı zamanda bu işlemin kesintisiz olarak birbirini örtme, birbiri ardından gelme durumu olduğu vurgulanmıştır. Yani 7. yüzyılda indirilen Kur'an'da, Dünya'nın yuvarlak olduğuna işaret edilmiştir.

11 Kur'an da soru cümleleri çokça yer almaktadır. Bunun nedeni ne olabilir ?

Allah(C.C), insanların iman etmesini kolaylaştırmak, ayetlerinin, hükümlerinin daha çok akılda kalmasını sağlamak için değişik üslûplar kullanmıştır. Kişi kendisine soru şeklinde bildirilen bir cümleyi düşünmek isteyecek ve bu aklında daha fazla yer edecektir.

Hiç yorum yok: