22.4.08

68- Kalem Suresi (1 ... 17)

1 Ayette geçen "pek büyük bir ahlak üzerindesin" derken anlatılmak istenilen nedir?

Bu ayette Yüce Allah peygamber efendimizi övmüştür. Ahlakının üstünlüğüne dikkat çekmiştir. Peygamber efendimizin, sahip olduğu mükemmel ahlaklardan bazıları şunlardır ; Allah'ın dinine hizmette bulunması, insanlara karşı; yumuşak, cömert, şefkat dolu, merhametli , doğru, sadâkatli olması; tebessüm ve iltifat ile yaklaşması, Hak yolunda nice sıkıntılara karşı sabır ve tahammül göstermesi, iyilik sever, yiğit ve metanetli olması. Bizimde bu ahlakları örnek almamız gerekmektedir.

2 Mecnun ne demektir? "Sen Rabbinin nimetiyle bir mecnun değilsin" ayetinde ne anlatılmak istenmiştir?

Mecnun; deli, aklı başında olmayan demektir. Allah "Sen, Rabbinin nimetiyle bir mecnun değilsin" demekle, peygamberimizi müjdelediği Kur'an'la birlikte delilikle suçlayanlara net bir cevap vermiş ve Kur'an'ın Allah katından bir nimet olduğunu vurgulamıştır.

3 Fitne ne demektir?


Karışıklık çıkartıma, velveleye verme, kargaşa doğurma, kaos ortamı oluşturma gibi anlamlara gelmektedir.

4 "Ben artık hidayete erdim" demek doğru mudur?

Kesinlikle çok yanlış olur. Bu şeytanın insanlara vermiş olduğu vesveselerden biridir. Allah ayette "Elbette senin Rabbin, kimin Kendi yolundan şaşırıp-saptığını daha iyi bilendir ve kimin hidayete erdiğini de daha iyi bilendir." buyurarak açıkça hidayete ereni yalnızca kendisinin bileceğini bildirmiştir. İnsan "ben artık hidayete erdim" diyerek şeytanın kendisine vesvese vermesine müsaade etmemelidir, bu vesveseler onun şaşırıp sapmasına neden olabilir.

5 Allah kimlere uymamamız gerektiğini söylemiştir?

Allah'ı ve ayetlerini yalanlayanlara ; "Şu halde yalanlayanlara itaat etme.",
Yemin edip duranlara; "Şunların hiçbirine itaat etme: Yemin edip duran",
Aşağılık olanlara; "aşağılık,",
İnsanları ayıplayıp kötüleyenlere; "Alabildiğine ayıplayıp kötüleyen,"
Dedikodu yapanlara; " söz getirip götüren (gizlilik içinde söz ve haber taşıyan),"
Kendisi hayır işlemediği gibi insanları da engelleyenlere; "Hayrı engelleyip sürdüren"
Saldırganlık içerisinde olan, sürekli günah işleyenlere;" saldırgan, olabildiğince günahkâr,"
Kaba kuvvet uygulayan ve saygı göstermeyenlere; "Zorba-saygısız,"
Hayasızlık yapanlara; " sonra da kulağı kesik"
Ve "ayetlerimiz okunduğu zaman: "(Bunlar) Eskilerin uydurma masallarıdır" diyen kişilere uymamamız gerektiği bildirilmiştir.

6 Yalanlayanlar ile uzlaşırsak ne gibi sonuçlar ile karşılaşabiliriz? Allah neden onlara uymamamızı bildirmiştir?

"Onlar, senin kendilerine yaranmanı (uzlaşmanı) arzu ettiler; o zaman onlar da sana yaranıp uzlaşacaklardı." Ayetinde bildirildiği gibi yalanlayanlarla uzlaşmaya çalıştığımız takdirde zaman içerisinde onların bizlere yaranmaya çalışarak kötü huylarını bizlere de geçirebilecekleri bildirilmiştir. Allah bir önceki ayette de onlara itaat etmememizi bildirmiştir; "Şu halde yalanlayanlara itaat etme."

7 Bahçe sahiplerine verilen bela nedir?

Surede bahsedilen bahçe sahipleri mallarına çok düşkün kimselerdir. Sabah erkenden, hiç kimseye haber vermeden ve yoksulların da oraya girmemeleri için gözdağı vererek ürünlerini devşirmeye gittiklerinde Allah'ın azabı ile karşılaşırlar. İnanamazlar gördüklerine. Oysaki onu devşireceklerine dair and vermişlerdi inşaAllah dememişlerdi, istisna bir durum düşünmemişlerdi. Bu sözü vermelerine karşılık Yüce Allah onları cezalandırmıştır.

8 Ayetlere inanmayanlar nasıl suçlamalar yapmışlardır?

Allah'ın onlara bir rahmet, katından bir nimet olarak indirdiği Kur'an ayetleri için "(Bunlar) Eskilerin uydurma masallarıdır" demişler ve apaçık bir sapıklık içerisine düşmüşlerdir.

9 "Kulağı kesik" ne anlama gelmektedir?

Ne yaptığı belirsiz,çevresinde hayasızlık ve kötülüklerle ün salan kişiler için kullanılır.

Hiç yorum yok: